Ένα ισπανικό εργαστήριο εκτρέφει και αποστειρώνει χιλιάδες κουνούπια τίγρης για την καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών, καθώς η κλιματική αλλαγή ενθαρρύνει την εξάπλωση του χωροκατακτητικού είδους σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Χρησιμοποιώντας έναν επιταχυντή ηλεκτρονίων, το χρηματοδοτούμενο από την περιφερειακή κυβέρνηση Κέντρο Βιολογικής Καταπολέμησης Παρασίτων στη Βαλένθια αποστειρώνει και απελευθερώνει περίπου 45.000 αρσενικά κουνούπια κάθε εβδομάδα, ώστε να μπορούν να ζευγαρώσουν με θηλυκά – το τσίμπημα των οποίων μεταδίδει ασθένειες μεταξύ των ανθρώπων – και τελικά να μειωθεί ο συνολικός πληθυσμός των κουνουπιών.

«Πρόκειται για ένα είδος που γίνεται όλο και πιο συχνό με την κλιματική αλλαγή … Υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι πληθυσμοί του αυξάνονται συνεχώς», δήλωσε ο Vicente Dalmau από το τμήμα υγείας, γεωργίας και αλιείας της περιοχής Βαλένθια.

Τα δείγματα για την αναπαραγωγή προέρχονται από την περιοχή και στη συνέχεια οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα για να διαχωρίσουν τα θηλυκά κουκιά από τα αρσενικά, προτού χρησιμοποιήσουν ακτινοβολία για να αποστειρώσουν τα αρσενικά.

Οι τεχνικές αποστείρωσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά το εργαστήριο, αξιοποιώντας την εμπειρία του με τις μύγες φρούτων, πρωτοπορεί στη χρήση τους σε κουνούπια τίγρης στην Ευρώπη, σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για την αύξηση των ασθενειών που προέρχονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ζίκα και ο τσουκουνγκούνια.

Τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν, μια αύξηση των κρουσμάτων που εισάγονται από περιοχές όπου ενδημεί ο δάγκειος πυρετός, καθώς και έναν αυξανόμενο αριθμό τοπικών κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη.

Το ριγωτό κουνούπι τίγρης ή Aedes albopictus εξαπλώνεται βόρεια, ανατολικά και δυτικά στην Ευρώπη και πλέον έχει αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πέρυσι ότι τα ποσοστά του δάγκειου πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως, με τα αναφερόμενα κρούσματα από το 2000 να έχουν οκταπλασιαστεί και να φτάνουν τα 4,2 εκατομμύρια το 2022, καθώς το θερμότερο κλίμα θεωρείται ότι βοηθά τα κουνούπια να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα.

Διαβάστε ακόμη