Η Κίνα είχε τον Ιούλιο τον πιο θερμό μήνα της σύγχρονης ιστορίας της, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αντικατοπτρίζοντας το ρεκόρ ζέστης που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Η μέση θερμοκρασία ήταν 23,21 βαθμοί Κελσίου (73,78 βαθμοί Φαρενάιτ) τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τους 23,17 βαθμούς Κελσίου του Ιουλίου 2017, ανέφερε την Πέμπτη η εθνική τηλεόραση της Κίνας – ο υψηλότερος μηνιαίος μέσος όρος από τότε που η χώρα άρχισε να συγκεντρώνει ολοκληρωμένα στοιχεία το 1961.

Ο κόσμος κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στις 22 Ιουλίου, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια να φτάνει τους 17,15 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που καθιστά το φετινό ρεκόρ ζέστης ασυνήθιστο είναι ότι – σε αντίθεση με το 2023 και το 2016 – το κλιματικό πρότυπο Ελ Νίνιο, το οποίο ενισχύει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες λόγω των θερμότερων από το συνηθισμένο υδάτων στον ανατολικό Ειρηνικό, έληξε τον Απρίλιο, αλλά οι θερμοκρασίες δεν έχουν μειωθεί.

Αυτό δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ενίσχυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, λένε ορισμένοι επιστήμονες.

Τον Ιούλιο, σε όλες τις επαρχίες της Κίνας οι μέσες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από τον ίδιο μήνα των προηγούμενων ετών. Οι θερμοκρασίες στις επαρχίες Guizhou και Yunnan ήταν οι υψηλότερες, ακολουθούμενες από τις Hunan, Jiangxi και Zhejiang, σύμφωνα με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV).

Την 1η Αυγούστου, οι θερμοκρασίες παρέμειναν αυξημένες στο δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ, ενώ η Σαγκάη, η Ναντζίνγκ, η Χανγκζού και άλλες επαρχιακές πρωτεύουσες προβλέπεται να ψηθούν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες επτά ημέρες.

Η Χανγκτσόου μπορεί να καίγεται σε θερμοκρασίες ρεκόρ που ξεπερνούν τους 40C, σύμφωνα με το CCTV.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει κάνει τα καιρικά φαινόμενα στην Κίνα πιο έντονα και απρόβλεπτα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει δει μερικές από τις πιο έντονες βροχοπτώσεις στην πρόσφατη ιστορία, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η Κίνα έχει δει 25 σημαντικές πλημμύρες σε μεγάλους ποταμούς κατά τη φετινή περίοδο πλημμυρών, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από το 1998, όταν άρχισε η καταγραφή, ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων.

Διαβάστε ακόμη