Η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), μια κορυφαία αρχή για τους εταιρικούς κλιματικούς στόχους, δημοσίευσε μια έκθεση που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των πιστώσεων άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τις εκπομπές, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι πιστώσεις άνθρακα χρησιμοποιούνται συχνά κατά τρόπο καταχρηστικό και μπορούν να παρεμποδίσουν τις πραγματικές προσπάθειες μείωσης των εκπομπών.

Η αναθεώρηση της SBTi σε μελέτες τρίτων μερών δείχνει ότι οι πιστοποιητικοί άνθρακα είναι συχνά αποτελεσματικοί στην επίτευξη των προβλεπόμενων κλιματικών οφελών τους. Επιπλέον, η εξάρτηση από τις πιστοποιήσεις άνθρακα θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει τις απαραίτητες μειώσεις εκπομπών και να αποσπάσει κεφάλαια από την κλιματική δράση.

Η έκθεση πιθανότατα θα εντείνει τον έλεγχο στην αγορά των πιστώσεων άνθρακα, η οποία έχει ήδη αντιμετωπίσει κατηγορίες για greenwashing. Αν και αναγνωρίζει τη δυνητική αξία των πιστοποιήσεων άνθρακα όταν χρησιμοποιούνται σωστά, η SBTi τονίζει την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης και διαφανούς αναφοράς για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους.

Ο οργανισμός ενημερώνει επί του παρόντος το πρότυπο Corporate Net-Zero Standard για να παράσχει σαφέστερες οδηγίες σχετικά με τη χρήση των πιστοποιητικών άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει την εξερεύνηση εναλλακτικών μετρήσεων για την αξιολόγηση της κλιματικής απόδοσης των εταιρειών πέρα ​​από τις συνολικές μειώσεις εκπομπών.
Η στάση της SBTi απέναντι στις πιστώσεις άνθρακα έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις, με ορισμένους παράγοντες του κλάδου να εκφράζουν απογοήτευση και άλλους να υποδέχονται τη διευκρίνιση.

Η έκθεση επισημαίνει τις πολυπλοκότητες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις αγορές πιστοποιητικών άνθρακα και τονίζει τη σημασία των ισχυρών προτύπων και κανονισμών για την εξασφάλιση της ακεραιότητάς τους. Συνολικά, τα ευρήματα της SBTi υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική προσέγγιση στα πιστοποιητικά άνθρακα και τη συνεχή εστίαση στις άμεσες μειώσεις εκπομπών ως κύρια στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη