Η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ελεγκτής των εταιρικών στόχων για το κλίμα, παρουσίασε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης πρόκλησης των εκπομπών Scope 3, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα του αποτυπώματος άνθρακα μιας εταιρείας. Παραδοσιακά μετρούμενη σε τόνους ισοδύναμου CO2, η SBTi υποστηρίζει ότι αυτή η μέτρηση από μόνη της δεν επαρκεί για την αξιολόγηση των κλιματικών επιπτώσεων μιας εταιρείας.

Όπως ερευνά το Bloomberg, ο οργανισμός διερευνά εναλλακτικές μετρήσεις που αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο οι προμήθειες και τα έσοδα μιας εταιρείας ευθυγραμμίζονται με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους. Εστιάζοντας στην προμήθεια και την παραγωγή εισοδήματος, η SBTi πιστεύει ότι οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν καλύτερα τις κλιματικές εκτιμήσεις στις βασικές τους δραστηριότητες. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στη μετατόπιση της εστίασης από την απλή μείωση των εκπομπών στην προώθηση συστημικών αλλαγών σε όλες τις αλυσίδες αξίας.

Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της κλιματικής επιστήμης, η SBTi τονίζει την ανάγκη για πρακτικές λύσεις. Η ομάδα εξετάζει διάφορες επιλογές για την ενίσχυση του καθορισμού στόχων για τις εκπομπές Scope 3 συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των ορίων των στόχων και της ιεράρχησης των δραστηριοτήτων με υψηλό αντίκτυπο.

Αυτή η νέα κατεύθυνση έρχεται μετά από μια περίοδο εσωτερικής αναταραχής για την SBTi, μετά από διαμάχη σχετικά με τη στάση της για τα πιστωτικά μόρια άνθρακα. Ο οργανισμός εστιάζει τώρα εκ νέου στην κύρια αποστολή του, δηλαδή στην προώθηση φιλόδοξης δράσης για το κλίμα και στην υποστήριξη των εταιρειών στον καθορισμό επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων.

Διαβάστε ακόμη