Η παγκόσμια αγορά εμφιαλωμένου νερού αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς εκτιμάται ότι 550 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό το 2024. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 446 δισεκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο ή περίπου 1 εκατομμύριο μπουκάλια ανά λεπτό.

Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 75 εκατομμύρια καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού, με το 80% αυτών στα βόρεια της ηπείρου να προτιμούν το ανθρακούχο νερό.

Η Ιταλία προπορεύεται των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, αλλά άλλες χώρες δεν είναι πολύ πίσω. Η έρευνα αγοράς της GlobalData διαπίστωσε το 2022 ότι, μετά την Ιταλία, η Γερμανία με 167 λίτρα κατά κεφαλήν έρχεται στη δεύτερη θέση. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 140 λίτρα κατά κεφαλήν κάθε χρόνο, στη συνέχεια η Ουγγαρία με 138,8 λίτρα κατά κεφαλήν και ακολουθεί η Ισπανία με 135,4 λίτρα.

Συνολικά στην Ευρώπη, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 48% των μη αλκοολούχων ποτών που καταναλώθηκαν το 2022 θα ήταν εμφιαλωμένο νερό.

Το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων

Αν υποθέσουμε ότι κάθε νοικοκυριό σε όλο τον κόσμο καταναλώνει δύο μπουκάλια νερό την ημέρα, αυτό αντιστοιχεί σε ένα παγκόσμιο σύνολο 210 δισεκατομμυρίων μπουκαλιών ετησίως. Αυτό συμφωνεί σχετικά καλά με προηγούμενες εκτιμήσεις ότι καταναλώνονται 480 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια ετησίως, με τα μισά από αυτά να είναι νερό.

Στην ΕΕ κάθε άτομο παρήγαγε κατά μέσο όρο 36,1 κιλά πλαστικών αποβλήτων συσκευασίας το 2021. Δηλαδή συνολικά 16,13 εκατομμύρια τόνοι παράγονται στο μπλοκ κάθε χρόνο και μόλις 6,56 εκατομμύρια από αυτούς ανακυκλώνονται.

Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, υπάρχουν στόχοι να εξασφαλιστεί ότι το 55% των αποβλήτων πλαστικών συσκευασιών θα ανακυκλώνεται μέχρι το 2030. Και οι ειδικοί κανόνες που στοχεύουν στα θαλάσσια απορρίμματα περιλαμβάνουν τον στόχο του 25% για ανακυκλωμένο πλαστικό στα μπουκάλια ΡΕΤ έως το 2025 και το 30% σε όλα τα μπουκάλια ποτών έως το 2030.

Η Ιταλία προσπαθεί επίσης να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νερό της βρύσης. Το Εθνικό Κέντρο για την Ασφάλεια του Νερού πραγματοποίησε περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια χημικές και μικροβιακές αναλύσεις σε 18 διαφορετικές περιοχές που καλύπτουν το 90% του πληθυσμού μεταξύ 2020 και 2022.

Σε εθνικό επίπεδο, το 99,1% των δειγμάτων ήταν συμβατά με τα πρότυπα νερού και το 98,4% ήταν συμβατά σε άλλους παράγοντες που δεν επηρεάζουν την υγεία, αλλά μπορεί να αλλάξουν τη γεύση, την οσμή ή το χρώμα του νερού.

Διαβάστε ακόμη