Τα δάση και άλλα χερσαία οικοσυστήματα απέτυχαν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή το 2023, καθώς η έντονη ξηρασία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και οι πυρκαγιές ρεκόρ στον Καναδά εμπόδισαν τη φυσική τους ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.
Αυτό σημαίνει ότι μια ποσότητα ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πέρυσι, τροφοδοτώντας περαιτέρω την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ζωή των φυτών συμβάλλει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα δάση και άλλα χερσαία οικοσυστήματα απορροφούν κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τρίτο των ετήσιων εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα, τη βιομηχανία και άλλες ανθρώπινες αιτίες.
Αλλά το 2023, αυτή η καταβόθρα άνθρακα θα καταρρεύσει, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Philippe Ciais του Εργαστηρίου για το Κλίμα και τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες (LSCE), ενός γαλλικού ερευνητικού οργανισμού.
«Η καταβόθρα είναι μια αντλία και αντλούμε λιγότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα στη γη», δήλωσε ο Ciais σε συνέντευξή του. «Ξαφνικά η αντλία πνίγεται και αντλεί λιγότερο».
Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εκτοξεύεται κατά 86% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, δήλωσαν οι ερευνητές.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tsinghua στην Κίνα, του Πανεπιστημίου του Exeter στην Αγγλία και του LSCE ηγήθηκαν της έρευνας για το τι προκάλεσε τη μετατόπιση. Η μελέτη τους παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για το διοξείδιο του άνθρακα στο Μανάους της Βραζιλίας.
Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο που στέγνωσαν τη βλάστηση στον Αμαζόνιο και σε άλλα τροπικά δάση, εμποδίζοντάς τα να δεσμεύσουν περισσότερο άνθρακα, ενώ παράλληλα τροφοδότησαν πυρκαγιές ρεκόρ στον Καναδά, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους σε ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά τρεις επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν στο Reuters ότι τα συμπεράσματά της είναι ορθά.
Είπαν ότι οι βυθίσεις στις χερσαίες απολήψεις άνθρακα τείνουν να συμβαίνουν σε έτη που επηρεάζονται από το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως το 2023. Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έκαναν την περσινή πτώση ιδιαίτερα ακραία.
Επίσης, οι συνέπειες της βύθισης είναι πιο σοβαρές από ό,τι στο παρελθόν, επειδή ο άνθρωπος προκαλεί τώρα την εκπομπή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα από ποτέ άλλοτε.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η καταβόθρα άνθρακα της Γης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από έτος σε έτος και ότι ένα μόνο έτος δεν θα σημάνει την καταστροφή. Θα ήταν όμως ανησυχητικό αν αυτό που παρατηρήθηκε το 2023 γίνει τάση, πρόσθεσαν.
Όσο λιγότερο άνθρακα απορροφούν τα χερσαία οικοσυστήματα, τόσο λιγότερα ορυκτά καύσιμα μπορεί να κάψει ο κόσμος πριν η ανθρωπότητα ξεπεράσει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, δήλωσε ο Anthony Walker, μοντελοποιητής οικοσυστημάτων στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Διαβάστε ακόμη