Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση, καθώς οι διοργανωτές παλεύουν με την κακή ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ακυρώθηκε μια προπόνηση κολύμβησης τριάθλου λόγω των αυξημένων επιπέδων βακτηρίων στον ποταμό, σύμφωνα με το Reuters.

Ένας «κολυμβητικός» Σηκουάνας αποτελεί βασικό στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, έτσι ώστε να αφήσουν μια διαρκή κληρονομιά για τους κατοίκους. Ωστόσο, οι πρόσφατες ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει την εκτόξευση των επιπέδων ρύπανσης, καθιστώντας το νερό μη ασφαλές για κολύμπι.

Η ποιότητα του νερού παρακολουθείται στενά, με δοκιμές που μετρούν τα επίπεδα των βακτηρίων E. coli και Enterococcus. Αυτά τα βακτήρια είναι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε περίπτωση κατάποσης. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του νερού, όπως η βροχόπτωση, ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας, η θερμοκρασία και η ροή του ποταμού.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Παρίσι έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόγειας δεξαμενής για τη δέσμευση της απορροής των όμβριων υδάτων και την αποτροπή της εισόδου τους στον Σηκουάνα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, ο ποταμός συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Οι διοργανωτές έχουν έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων εφεδρικών χώρων διεξαγωγής αγώνων και της δυνατότητας μετατροπής του τριάθλου σε δίαθλο, εάν δεν είναι δυνατή η κολύμβηση. Με το τρίαθλο των ανδρών προγραμματισμένο για την Τρίτη και το τρίαθλο των γυναικών για την Τετάρτη, ο χρόνος τρέχει για τους αρμόδιους να βελτιώσουν τις συνθήκες ποιότητας του νερού.

Η κατάσταση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της φιλοξενίας υδάτινων εκδηλώσεων σε αστικό περιβάλλον και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Σηκουάνα ως χώρου αναψυχής.

Διαβάστε ακόμη