Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες αντισταθμίζει την ταχεία επέκταση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε μια ενημερωμένη έκθεση για την αγορά άνθρακα, σύμφωνα με το Reuters.

Η παγκόσμια χρήση άνθρακα αυξήθηκε κατά 2,6% το 2023 σε ιστορικό υψηλό, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες άνθρακα, την Κίνα και την Ινδία.

Ενώ η ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανίας, η κύρια κινητήρια δύναμη ήταν η χρήση άνθρακα για την κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε από τη χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, έδειξε η έκθεση.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα είναι πιθανό να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη μέχρι το 2025, με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής και τις τάσεις της αγοράς», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής του ΙΕΑ για τις ενεργειακές αγορές και την ασφάλεια.

«Η συνεχιζόμενη ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, ασκεί σημαντική πίεση στη χρήση άνθρακα. Όμως ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται πολύ έντονα σε αρκετές μεγάλες οικονομίες», πρόσθεσε.

Χωρίς μια τόσο ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης, θα υπάρξει μείωση της παγκόσμιας χρήσης άνθρακα φέτος, είπε.

Αν και η συνεχής ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας επιβραδύνει την αύξηση της χρήσης άνθρακα στην Κίνα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,5% φέτος, καθιστώντας απίθανη τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα.

Στην Ινδία, η αύξηση της ζήτησης άνθρακα αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιστρέφουν στους εποχικούς μέσους όρους και η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας βελτιώνεται.

Αφού μειώθηκε κατά περισσότερο από 25% το 2023, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό και φέτος. Η χρήση άνθρακα έχει επίσης συρρικνωθεί σημαντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, αλλά η ισχυρότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η μικρότερη στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο απειλούν να επιβραδύνουν αυτή την τάση το 2024, αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη