Μια ομάδα έξι νέων ανθρώπων δημιούργησαν τα «Ψηλά Βουνά», με σκοπό να ξαναδούν τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές να «ανασαίνουν και πάλι». Η ενίσχυση των κατοίκων στα ορεινά, η στήριξη της αποκέντρωσης και η δημιουργία αξιοβίωτων κοινοτήτων στα ψηλά βουνά, είναι η αποστολή τους, όπως υποστηρίζουν.
Η κοινή προσπάθεια, πήρε τη νομική μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, στο πνεύμα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και έγιναν τα «Ψηλά Βουνά», με έδρα το Ανατολικό Ζαγόρι.
Ο Σωτήρης Τσουκαρέλης, ιδρυτικό μέλος των «Ψηλών Βουνών» μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδέα, τις αξίες και τους κοινωνικούς στόχους της ομάδας.
«Θεωρώ τον εαυτό μου ακτιβιστή των ορεινών περιοχών και του αγροτικού χώρου, γιατί προσπαθώ ενεργά να ανατρέψω τις συνθήκες ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών της περιοχών», αναφέρει και συνεχίζει: «Πιστεύω πως η αποαστικοποίηση των ανθρώπων στη χώρα μας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη δημιουργία ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου, αλλά και εναλλακτικών τρόπων ζωής, που τόσο πολύ τους έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία. Σπούδασα Πολιτική Επιστήμη και παρακολούθησα το μεταπτυχιακό “Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών” στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ. Είμαι απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και υπήρξα επαγγελματίας αγρότης για περισσότερα από έξι χρόνια. Από το 2016 με τα “Ψηλά Βουνά” προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στα ορεινά της χώρας».
Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσουκαρέλης συστήνει και τα άλλα μέλη της ομάδας.
Η Θάλεια Παντούλα, είναι επίσης ιδρυτικό μέλος των «Ψηλών Βουνών», κατάγεται από το Πολύδωρο και το Δεμάτι Ζαγορίου, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοινωνικής Επιχείρησης. Είναι αρχαιολόγος κι έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαμεσολάβηση στα Μουσεία. Εργάστηκε αρκετά χρόνια στο αντικείμενό της, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έμαθε πολλά ωστόσο και από την καλλιέργεια της γης! «Η Θάλεια είναι η “καρδιά” των “Ψηλών Βουνών”, γιατί είναι ο άνθρωπος που μας υποστηρίζει διοικητικά και οργανωτικά. Υποστηρίζει ακόμα τους οργανισμούς που είναι στο δίκτυό μας, αλλά και όσους ανθρώπους επιθυμούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους οργανισμούς σε ορεινές περιοχές», σημειώνει ο κ. Τσουκαρέλης.
Ο Σωτήρης Τσουκαρέλης, γνώρισε τον Βασίλη Νάκκα στις Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στα Γιάννενα, όπου συμμετείχαν και οργάνωναν, μαζί με άλλους παραγωγούς. Του αρέσει να χάνεται με τις ώρες στο βουνό, γι’ αυτό άλλωστε είναι και από τους καλύτερους μανιταροσυλλέκτες και τροφοσυλλέκτες της Ηπείρου! Μάλιστα, είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδος, διεξάγει έρευνα στην οροσειρά της Πίνδου από το 2011 πάνω στη βιοποικιλότητα, με κύρια εστίαση στα αυτοφυή είδη μυκήτων. Εργαζόταν επίσης ως Πολιτισμικός Διαμεσολαβητής και Συντονιστής Διερμηνέων μιας και μεγάλωσε στο Βέλγιο. Ο Βασίλης είναι παιδαγωγός, με εξειδίκευση στην Παιδική Προστασία, την Ειδική Αγωγή και την Προαγωγή Ψυχικής Υγείας στο Σχολικό Περιβάλλον. Ακόμη, εργάστηκε αρκετά χρόνια ως συνοδός βουνού σε εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού. «Γι’ αυτό και στα “Ψηλά Βουνά” έχει αναλάβει τον ρόλο του ανθρώπου που θα υποστηρίξει εσάς και την κοινότητά σας με εθελοντές ή ακόμα στο να δημιουργήσετε την δική σας κοινοτική τουριστική εμπειρία. Μαζί του θα μιλήσετε όμως και στην περίπτωση που θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο ή αν ακόμα θέλετε να οργανώσετε εσείς κάποια δράση στους χώρους μας στο Δεμάτι, στο παλιό σχολείο, στα θερμοκήπια ή στη φύση γύρω από το χωριό», λέει ο κ. Τσουκαρέλης.
Η Χριστίνα Παπακυρίτση, παραιτήθηκε από τη δουλειά της στο τμήμα μάρκετινγκ μιας πολυεθνικής εταιρείας, ήθελε να φύγει από την Αθήνα για να ζήσει αλλιώς. «Πολλές φορές βρίσκεις ανθρώπους που λένε, ότι θέλουν να φύγουν και να ζήσουν αλλιώς, αλλά πολύ λίγοι έχουν το σθένος να το επιχειρήσουν. Η Χριστίνα σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει μεταπτυχιακό στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες και φυσικά στο Περιβάλλον και την Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών. Η καριέρα της, ως Marketer ξεκίνησε στην Βομβάη της Ινδίας και η εργασιακή της εμπειρία εστιάζεται κυρίως στo brand strategy, το επικοινωνιακό πλάνο και το media mix. Ακόμη, έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων, γεγονός που συνέβαλε στην απόκτηση τεχνογνωσίας στην εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων και στη διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων. Έχει ακριβώς το προφίλ των ανθρώπων που ψάχνουμε στην κοινωνική οικονομία. Δηλαδή, άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες και εμπειρία που θέλουν να τα επενδύσουν στην επίτευξη ενός κοινωνικού σκοπού και όχι στο να αυξήσει την κερδοφορία της κάποια εταιρεία» επισημαίνει ο Σωτήρης Τσουκαρέλης.
Με τον Πάνο Λυμπερόπουλο γνωριζόμαστε από φοιτητές, προσθέτει. «Προσπαθούσα χρόνια να τον πείσω να αφήσει την Αθήνα και να πάει στο χωριό του στον Ταΰγετο. Τελικά καταφέραμε να τον φέρουμε στα βουνά της Ηπείρου και αυτό είναι μεγάλο κέρδος για την Ήπειρο και για τα “Ψηλά Βουνά”! Είναι και αυτός Πολιτικός Επιστήμονας και έχει μεταπτυχιακό στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και στο Science, Technology and Society Studies. Έχει χρόνια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, στην ανάπτυξη και την τοποθέτηση προϊόντων. Γνωρίζει πολύ καλά την αγορά του τροφίμου, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματά τους και θέλει να τα αλλάξει μέσα από την Κοινωνική Οικονομία και την δημιουργία πιο δίκαιων και δημοκρατικών παραγωγικών μοντέλων. Γι’ αυτό και στα “Ψηλά Βουνά”, είναι επιφορτισμένος με την ανάπτυξη των υλικών και ψηφιακών εργαλείων που αφορούν την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Ορεινή Παραγωγή, βασισμένη στα πρότυπα της Κ.Αλ.Ο. και της Κοινωνικής Λογιστικής μέσα από το διατροφικό κόμβο THMFoodHub (The High Mountains Food Hub)».
Οι αξίες της ομάδας, εμπνέονται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου τα «Ψηλά Βουνά», που κυκλοφόρησαν το 1918 και αποτελούσαν το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα. «Έτσι και στα δικά μας “Ψηλά Βουνά”, ο πυρήνας των αξιών μας, είναι το συλλογικό πνεύμα, η αλληλεγγύη, η σημασία της κοινωνικής συνεισφοράς, ισότητας και δικαιοσύνης, καθώς και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης για την προστασία των κοινών μας φυσικών πόρων» τονίζει ο κ.Τσουκαρέλης.
Διαβάστε ακόμη