Σε μια ανησυχητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, αποκαλύφθηκε ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, μολύνουν το περιβάλλον με “παντοτινά χημικά”.

Πρόκειται για τις υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), γνωστές και ως “παντοτινά χημικά” λόγω της ανθεκτικότητάς τους στο περιβάλλον και της τοξικότητάς τους για τον άνθρωπο.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα, ανίχνευσε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα PFAS σε περιοχές υγειονομικής ταφής μπαταριών λιθίου, συγκρίσιμα με τα επίπεδα που απαντώνται σε μολυσμένες περιοχές από άλλες πηγές PFAS.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μελέτη εντόπισε μια νέα κατηγορία PFAS, τις δις-περφθοροαλκυλικές σουλφονιμίδες (bis-FASI), οι οποίες δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς έως τώρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα bis-FASI απελευθερώνονται κατά την κατασκευή, χρήση και διάθεση των μπαταριών ιόντων λιθίου, μολύνοντας το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη χρήση μπαταριών ιόντων λιθίου, χωρίς αλλαγές στις πρακτικές κατασκευής, χρήσης και διάθεσης, ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των επιπέδων PFAS στο περιβάλλον, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα.

Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, όπως:

  • Ενδελεχέστερη έρευνα: Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις των PFAS και των bis-FASI στην υγεία και το περιβάλλον.
  • Αυστηρότεροι κανονισμοί: Απαιτούνται αυστηρότεροι κανονισμοί για την παραγωγή, χρήση και διάθεση μπαταριών ιόντων λιθίου, με στόχο τον περιορισμό της απελευθέρωσης PFAS.
  • Εναλλακτικές λύσεις: Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων μπαταριών ιόντων λιθίου που δεν περιέχουν PFAS.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος. Η αντιμετώπιση της απειλής από τα PFAS και τα bis-FASI είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και υγιεινής ενεργειακής μετάβασης.

Διαβάστε ακόμη