Ο υπερτουρισμός είναι ήδη ένα υπαρκτό φαινόμενο σε πολλά ελληνικά νησιά. Κι όπως φαίνεται, είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνος για την επιδείνωση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος: της λειψυδρίας. Η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί όπως και η είσοδος τουριστών στα ελληνικά νησιά.
Η Σαντορίνη αναμένεται να υποδεχθεί 3,4 εκατομμύρια τουρίστες φέτος το καλοκαίρι και όπως γράφει το Bloomberg «δεν αναμένεται να χαρούν όλοι με αυτό». Η παραγωγή σταφυλιών της Σαντορίνης έχει μειωθεί σχεδόν 50% τα τελευταία 20 χρόνια, εμφανίζοντας μέση ετήσια πτώση 2,7%. Η παραγωγή, σύμφωνα με τους οινοποιούς του νησιού, κινδυνεύει να μηδενιστεί έως το 2041, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Η έλλειψη νερού καθιστά δυσκολότερη την καλλιέργεια των αμπελιών, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν στραφεί στις υπηρεσίες τουρισμού με σκοπό να εξυπηρετήσουν την κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας.
«Ο τουρισμός καταστρέφει τους αμπελώνες», λέει μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο οινοπαραγωγός Ματθαίος Αργυρός. Το οινοποιείο της οικογένειάς του, που ιδρύθηκε το 1903, παράγει κρασί από το ένα τέταρτο των αμπελώνων του νησιού και προειδοποιεί ότι οι τιμές της γεωργικής γης έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι κατασκευαστές ζητούν χώρο για να χτίσουν περισσότερα καταλύματα για διακοπές, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.
Την ώρα που οι αντιδράσεις για τον υπερτουρισμό εντείνονται σε όλο τον κόσμο, και ειδικά σε προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία, το Άμστερνταμ και η Μαγιόρκα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια στα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας. H Σέριφος, μαζί με τη Φολέγανδρο και τη Σίφνο, μπήκαν φέτος στη λίστα με τις πιο απειλούμενες τοποθεσίες της Ευρώπης που συνέταξε η ομάδα πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra. Ο οργανισμός μιλά για «αχαλίνωτη δόμηση» και υποβάθμιση των φυσικών πόρων.
Το καλοκαίρι δυσκολεύει και το φαινόμενο της λειψυδρίας. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις τους φετινούς χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε όλη την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τα λιγοστά αποθέματα νερού δημιουργούν τα πρώτα καμπανάκια ανησυχίας, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Τα ελληνικά νησιά τα οποία αναμένεται να υποδεχτούν μεγάλο αριθμό τουριστών βρίσκονται στον κυκεώνα του προβλήματος με το euronews. gr να σημειώνει πως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε νησιά όπως η Νάξος που έχουν πιο πολύπλοκες ανάγκες καθώς το νερό είναι απαραίτητο στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. «Τους τουρίστες περιμένει μια κακή έκπληξη φέτος λόγω έλλειψης νερού» και θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την επιδείνωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, εξαιτίας της οποίας μπορεί να χάσουν το πλοίο τους, λέει ο δήμαρχος τη Σερίφου. «Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν ντους, αν δεν υπάρξει άμεση λύση». Η αφαλάτωση δεν είναι πανάκεια. Μπορεί να λύνει το θέμα της υδροδότησης και προμήθειας νερού, όμως είναι μια μέθοδος ιδιαίτερα κοστοβόρα, ενεργοβόρα και επιβαρύνει το περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμη