O επίμονος καύσωνας σε όλη την Ευρώπη απειλεί να ωθήσει την κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ψύξη, η οποία θα μπορούσε να υπερφορτώσει τα δίκτυα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος.

Όπως αναφέρει το Montel, η Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της ζέστης, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40°C να προβλέπονται για τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Βαλκάνια. Οι περιοχές αυτές ήδη παλεύουν με την επιβάρυνση των δικτύων, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες διακοπές ρεύματος στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Μαυροβούνιο.

Η Βόρεια Μακεδονία παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα. Μια πυρκαγιά ανάγκασε τη διακοπή λειτουργίας ενός μεγάλου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, προκαλώντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σημαντική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το Κόσοβο αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση, με την αλματώδη αύξηση της χρήσης κλιματιστικών που οδηγεί σε ακριβές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Το Μαυροβούνιο είδε επίσης ένα άλμα ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του καύσωνα.

Η Ισπανία και η Ιταλία δεν είναι επίσης στο απυρόβλητο, με την Ισπανία να αναμένει ακραίες θερμοκρασίες και το Μιλάνο να αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες στο δίκτυο, αφήνοντας τμήματα της πόλης χωρίς ρεύμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα συνδυασμό λύσεων για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών μπορούν να παρέχουν επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης, ανακουφίζοντας την πίεση στους μετασχηματιστές. Τα κατανεμημένα φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες μπορούν να παράγουν ενέργεια πιο κοντά στα σημεία κατανάλωσης, μειώνοντας περαιτέρω την πίεση στο δίκτυο. Τελικά, η ενίσχυση και η επέκταση των υποδομών του δικτύου είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης και την εξασφάλιση ενός πιο ανθεκτικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πολύπλευρη προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στην αποθήκευση μπαταριών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια και στις αναβαθμίσεις του δικτύου. Οι επενδύσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση αξιόπιστου και βιώσιμου εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το κλίμα μας συνεχίζει να αλλάζει.

Διαβάστε ακόμη