Καθώς ο καύσωνας πλήττει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη χώρα μας, το κλιματιστικό αποτελεί τη «σανίδα σωτηρίας» που μας προσφέρει δροσιά και ανακούφιση. Ωστόσο, η κακή χρήση του μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες, όπως ξηρότητα στο δέρμα, πονοκεφάλους, κακή ποιότητα ύπνου, έως και αυξημένο κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, η αλόγιστη χρήση επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και φουσκώνει τους λογαριασμούς ρεύματος. Ποια είναι, λοιπόν, η κατάλληλη θερμοκρασία για το κλιματιστικό μας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε την υγεία αλλά και την τσέπη μας;
Ένα σημαντικό λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να ρυθμίζουν το κλιματιστικό στους 22 βαθμούς ή χαμηλότερα. Αυτή η θερμοκρασία θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς για κάθε βαθμό κάτω από τους 25-26 βαθμούς, τα κόστη ενέργειας αυξάνονται κατά 6% περίπου.
Ο Δημήτρης Κοντούσιας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, έχει μιλήσει για τη θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό για μεγαλύτερη οικονομία, εξηγώντας ότι η διαφορά θερμοκρασίας, που μπορούν να δώσουν στον χώρο μας, σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία, είναι στην καλύτερη περίπτωση από 12 έως 14 βαθμούς.
«Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δε βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς. Διαφορετικά το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά. Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς»
Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, ανάλογα με το κλιματιστικό και την παλαιότητα ενός μηχανήματος που υπάρχει στον χώρο μας, η κατανάλωση σε χρήματα μπορεί να κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15 ευρώ/ ώρα. Άρα αν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει ακόμη (24ώρες x 0,15 ευρώ) και τα 3,6 ευρώ.
Τι πρέπει να προσέξουμε:
- Πολύ σημαντικό για την υγεία μας, πριν τεθεί σε λειτουργία το κλιματιστικό είναι να έχει καθαριστεί σωστά, ειδικά αν το κλιματιστικό είναι παλιό, καθώς όπως έχουν εξηγήσει και οι τεχνικοί, ο αέρας αυτός δεν εναλλάσσεται.
- Δεν θα πρέπει να καθόμαστε συνέχεια κάτω από το κλιματιστικό.
- Πρέπει να αερίζουμε το σπίτι, όχι το μεσημέρι που υπάρχει κάυσωνας, αλλά τις βραδινές ώρες και τις πολύ πρωινές.
- Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
- Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.
- Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνθήκες καύσωνα, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η ρύθμιση του κλιματιστικού εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η εξωτερική θερμοκρασία, αλλά και η ικανότητα κάθε ατόμου να προσαρμόζεται σε νέα επίπεδα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν κινδυνεύουμε από το κλιματιστικό, αλλά από την κακή χρήση του.
Διαβάστε ακόμη