Περισσότεροι από 100 αθλητές κάλεσαν τους κολοσσούς ποτών Coca-Cola και Pepsi να σταματήσουν να πωλούν πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης και να προωθούν επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όταν είναι χορηγοί αθλητικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, οι οποίοι ξεκινούν στις 26 Ιουλίου και τους οποίους χρηματοδοτεί η Coca-Cola.

Σε επιστολή που εστάλη την Τετάρτη 10 Ιουλίου στους διευθύνοντες συμβούλους της Coca-Cola Company, της ευρωπαϊκής θυγατρικής της Coca-Cola Europacific Partners και της αμερικανικής ανταγωνίστριας PepsiCo, 102 νυν και πρώην αθλητές – 22 εκ των οποίων αγωνίζονται στο Παρίσι – παροτρύνουν τις εταιρείες να θέσουν τέλος στη πλαστική ρύπανση «στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται η Γαλλίδα χρυσή ολυμπιονίκης του windsurfer Σαρλίν Πικόν (Charline Picon), η Ιρλανδή αργυρή ολυμπιονίκης της ιππασίας Σάρα Έννις (Sarah Ennis) και ο Αμερικανός κολυμβητής και δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης Ζακ Απλ (Zach Apple), καθώς και αθλητές από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Νιγηρία και το Μεξικό. Εννέα διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί υπέγραψαν επίσης την επιστολή.

Οι Αγώνες «θα είναι η τέλεια ευκαιρία για εσάς και τις εταιρείες σας να προκαλέσετε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη συσκευασία και να ανάψετε τη δάδα για την επαναχρησιμοποίηση», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Coca-Cola είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικών στον κόσμο, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Break Free from Plastics’s 2023 Brand Audit. Το 2023 η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στους αγώνες, αλλά τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν έκτοτε ότι εκτιμάται ότι το 40% των ποτών θα διατίθενται σε πλαστικά μπουκάλια.

Διαβάστε ακόμη