Οξύνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά, με την αυξημένη τουριστική κίνηση να δίνει στο ζήτημα μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις τους φετινούς χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε όλη την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τα λιγοστά αποθέματα νερού δημιουργούν τα πρώτα καμπανάκια ανησυχίας, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Τα ελληνικά νησιά τα οποία αναμένεται να υποδεχτούν μεγάλο αριθμό τουριστών βρίσκονται στον κυκεώνα του προβλήματος με το euronews. gr να σημειώνει πως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε νησιά όπως η Νάξος που έχουν πιο πολύπλοκες ανάγκες καθώς το νερό είναι απαραίτητο στην κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στη Σίφνο στις Κυκλάδες, στη Λέρο στα Δωδεκάνησα, στη Σάμη στην Κεφαλονιά και σε περιοχές της Κρήτης. Η λήψη μέτρων για την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της λειψυδρίας στο νομό Ρεθύμνου, στην κρίσιμη θερινή περίοδο, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, έθεσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά από σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, όπως αναφέρει το creta24.gr. Την απόφαση υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου για τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην περιοχή. Ο Δήμαρχος στο έγγραφο του είχε κάνει εκτενή περιγραφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο από τη σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, με συνέπεια την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές και τη μικρή αναπλήρωση των αποθηκευμένων ποσοτήτων στα φράγματα του Δήμου. 

Χαμηλή είναι η στάθμη των υδάτων και στην Αττική. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως τα προηγούμενα χρόνια, και με την ετήσια κατανάλωση να ανέρχεται σε 400 εκατ. κυβικά μέτρα (κ.μ.) νερού, οι υποδομές σε Μόρνο και Εύηνο, παρουσίαζαν σταθερό ισοζύγιο, αφού «όσο νερό έβγαινε στους ταμιευτήρες, τόσο νερό έμπαινε». Λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, από τα 1,1 δισεκατομμύρια κ.μ. νερού που είχαν οι ταμιευτήρες στο τέλος της προπέρσινης υδρολογικής περιόδου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022, την αντίστοιχη περίοδο πέρσι έπεσαν στα 950 εκατ. κ.μ. Ως αποτέλεσμα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν σήμερα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι εάν συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες, το απόθεμα επαρκεί για περίπου τρία χρόνια. Η εικόνα αυτή είναι που μας βάζει σε καθεστώς «κίτρινου συναγερμού». Η σοβαρότητα του προβλήματος θα εξαρτηθεί από εάν θα βρέξει την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και αν θα χιονίσει μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. «Όταν έχουμε εικόνα θα δούμε αν πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, να πάμε πιο γρήγορα σε έναν πορτοκαλί συναγερμό από τον κίτρινο συναγερμό», τόνισε.

Όπως σχολιάζει το euronews.gr, κάποια νησιά έχουν ήδη πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, με την Κάρπαθο και τη Σέριφο να θέτουν περιορισμούς στον ανεφοδιασμό των πισινών. Στη Βιάννο της Κρήτης έχουν τεθεί αυστηρά όρια στη χρήση του νερού για άρδευση. Το μικροσκοπικό νησί των δωδεκανήσων, οι Λειψοί ήταν ένα βήμα μπροστά, απαγορεύοντας την κατασκευή πισινών το ζεστό καλοκαίρι του 2023 για να ενθαρρύνει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στον τουρισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Θάσος επενδύει σε μονάδα αφαλάτωσης για να κάνει το θαλασσινό νερό πόσιμο. Σε μέρη όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες για τη μεταφορά νερού, τη βελτίωση των προμηθειών και την πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση.

Η ξηρασία και οι πυρκαγιές είναι οι πιο εμφανείς ενδείξεις ενός περίπλοκου και εδραιωμένου προβλήματος λειψυδρίας που γίνεται όλο και πιο σοβαρό στην Ευρώπη, με φόντο την κλιματική αλλαγή. Η λειψυδρία αποτελεί άμεση απειλή και απαιτεί ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έδιναν μέχρι σήμερα ελάχιστη σημασία στα αποθέματα νερού, την ώρα που ένα «κουβάρι» από τοπικούς κανόνες, διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης και ακραία καιρικά φαινόμενα μετατρέπει ακόμη και τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό βροχοπτώσεων, όπως η Πολωνία ή η Γερμανία, σε περιοχές «υδατικού στρες». Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να διαφυλάξουμε.

Διαβάστε ακόμη