Ένα σημαντικό μπαράζ «πράσινων» επενδύσεων υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ten Brinke Hellas, έχοντας ως επίκεντρο την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κατασκευάζει «πράσινα» κτίρια, ακολουθώντας τα πρότυπα των κριτηρίων ESG και στοχεύει όλες οι επενδύσεις της να έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Ειδικότερα, στο τομέα των οικιστικών ακινήτων που στοχεύει κατά κύριο λόγο η εταιρεία, επιδιώκει να δημιουργεί πράσινες κατασκευές, καθώς σήμερα η πλειοψηφία των κατοικιών στις ελληνικές μεγαλουπόλεις απαρτίζονται από γερασμένα κτίρια ή, ακόμη χειρότερα, από κουφάρια μπετόν. Εξάλλου, σήμερα ο κλάδος των κατασκευών και οι παρακείμενοι σε αυτόν κλάδοι, στρέφονται προς μία διττή κατεύθυνση. Αφενός, στην ανοικοδόμηση πιστοποιημένων κτιρίων χαμηλού έως και μηδενικού ενεργειακού αντίκτυπου και αφετέρου στις μικρές ή ελάχιστες ανάγκες συντήρησης σε μακροχρόνιο επίπεδο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πράσινης οικιστικής ανάπτυξης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα αποτελεί το πολυτελές κτίσμα που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Γλυφάδας, στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή 9 σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. Πρόκειται για ένα ακίνητο το όποιο κατασκευάστηκε έτσι ώστε να έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι διαθέτει ενεργειακά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, θερμοπρόσοψη, αντλία θερμότητας ψύξης – θέρμανσης, ενδοδαπέδια θέρμανση, ενεργειακό τζάκι και γκαράζ με ηλεκτρολογική υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Παράλληλα,  η εταιρεία προχωρά και στην κατασκευή «πράσινων» γραφείων. Συγκεκριμένα, σύντομα θα ολοκληρωθεί το «Μavilis business center». Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ., με 26 θέσεις στάθμευσης, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το γκρίζο, φθαρμένο κτίριο του 1978. Το εν λόγω έργο βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης κατά Leed, ενώ βρίσκεται κοντά στους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι» του μετρό για να μπορούν οι εργαζόμενοι να μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ένα ακόμη μεγάλο «πράσινο» project που υλοποιεί η εταιρεία είναι το «Ten Brinke Hub: The Syndesis», το οποίο θα «στεγάσει» και τα γραφεία της εταιρείας. Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο, πέντε ορόφων, συνολικής επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ. που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού. Το κτίριο γραφείων είναι στη φάση απόκτησης πιστοποίησης Leed, περιλαμβάνει ισόγειο εμβαδόν 630 τ.μ. και πέντε ορόφους με ενιαίο εμβαδόν 2.630 τ.μ.

Ένα ακόμη αναπλαστικού χαρακτήρα project αποτελεί το κτίριο που στεγάζει το μεγαλύτερο κατάστημα Grand Masoutis στην Αττική και το πολυώροφο κατάστημα Max Stores, στη Λ. Βουλιαγμένης, στο ύψος της Γλυφάδας. Στο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4.650 τ.μ. υπήρχε ένα αναξιοποίητο, ημιτελές κτίριο το οποίο αποτελούσε πηγή ρύπανσης και το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα σύγχρονο κτίριο με αρκετά στοiχεία πρασίνου.

Έπειτα από 18 χρόνια, το 2ο Γυμνάσιο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας μετά τη ριζική ανακαίνιση της εταιρείας στεγάζεται σε νέο, υπερσύγχρονο σχολικό κτιριακό συγκρότημα. Στο οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, δημιουργούνται δύο κτηριακοί όγκοι για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών. Το σχολικό συγκρότημα περιλαμβάνει εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, γήπεδο, σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής και τεχνολογίας, εργαστήρια πειραμάτων, αίθουσες διδασκαλίας ξένων γλωσσών, γραφεία διδασκόντων, χώρους υγιεινής, καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία του σχολείου.

Ο Όμιλος Ten Brinke, σχεδιάζει ακόμα μια νέα εταιρεία, την Ten Brinke Remodeling. Σκοπός της είναι να παρέχει προσιτές εναλλακτικές λύσεις, ώστε όλες οι οικογένειες ή ζευγάρια να μπορούν να αγοράσουν μία κατοικία σύγχρονη και βιώσιμη.

Διαβάστε ακόμη