Γνωρίζατε ότι το ψυγείο είναι η δεύτερη πιο ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή μετά το κλιματιστικό στα σπίτια; Συγκεκριμένα το ψυγείο υπολογίζεται, με βάση δημοσίευμα της engie, να καταναλώνει το 13% της ενέργειας του σπιτιού. Ύστερα από την εκτίναξη που έχει σημειωθείς στις τιμές ρεύματος τους τελευταίους μήνες, όλοι ψάχνουμε έξυπνους τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος από όπου μπορούμε στα σπίτια και η προσοχή πέφτει στις συσκευές της κουζίνας.

Tips για την εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα

Ψυγείο

1) Να επιλέγετε ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία και φούρνους

2) Δώστε χώρο στο ψυγείο σας να αναπνεύσει: Αφήνοντας ένα κενό 5 έως 8 εκατοστών γύρω από το ψυγείο σας για να κυκλοφορεί ο αέρας, μπορείτε να μειώσετε το κόστος λειτουργίας κατά περίπου 15%.

3) Κρατήστε το 20% του χώρου του ψυγείου σας ελεύθερο: Η υπερφόρτωση του ψυγείου σας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

4) Ελέγξτε τις σφραγίδες σας: Τοποθετήστε ένα κομμάτι χαρτί στη σφράγιση και κλείστε την πόρτα του ψυγείου. Το χαρτί θα κρατήσει σταθερά αν η σφράγιση λειτουργεί.

5) Αφήστε τα αποφάγια να κρυώσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο: Όσο πιο ζεστά είναι τα τρόφιμα, τόσο πιο πολύ πρέπει να δουλέψει το ψυγείο σας για να διατηρήσει τη θερμοκρασία, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στους λογαριασμούς ενέργειας.

6) Αποφύγετε την παραμονή στην πόρτα του ψυγείου: Εξοικονομήστε ενέργεια αποφασίζοντας τι θέλετε πριν ανοίξετε την πόρτα.

7) Πηγαίνετε διακοπές; Αδειάστε, αποσυνδέστε και αφήστε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή.

Φούρνος

1) Κάντε πολλαπλές εργασίες στο φούρνο σας: Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ψήνετε για σνακ και μεσημεριανά γεύματα, ενώ το δείπνο είναι έτοιμο.

2) Χρησιμοποιήστε την υπολειπόμενη θερμότητα: Σβήστε το φούρνο λίγα λεπτά πριν το πιάτο σας είναι έτοιμο και τελειώστε το μαγείρεμα δωρεάν.

3) Αξιοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων: Τα μικροκύματα τείνουν να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από τους φούρνους, επειδή είναι μικρότερα και μαγειρεύουν το φαγητό σε λιγότερο χρόνο.

4) Διατηρείτε την πόρτα του φούρνου κλειστή και καθαρή: Το να διατηρείτε τα πράγματα καθαρά σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το φαγητό σας χωρίς να ανοίγετε την πόρτα και να χάνετε θερμότητα.

5) Η χρήση ενός καυστήρα που είναι πολύ μεγάλος για το τηγάνι σας μπορεί να σπαταλήσει πολλή ενέργεια

6) Ψιλοκόψτε τα λαχανικά σας σε μικρά κομμάτια: Μικρότερα κομμάτια = μικρότερος χρόνος μαγειρέματος (και λιγότερη ενέργεια που χρησιμοποιείται).

Πλυντήριο πιάτων

1) Καθαρίστε και μειώστε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με το πλυντήριο πιάτων σας: Τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερο νερό από το πλύσιμο με το χέρι, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να εξοικονομήσετε επιπλέον ενέργεια όταν είναι η σειρά σας να πλύνετε τα πιάτα.

2) Επιλέξτε το σωστό μέγεθος πλυντηρίου πιάτων για το σπίτι σας: Αν είναι πολύ μεγάλο, θα σπαταλάτε ενέργεια κάνοντας μισά φορτία. Πολύ μικρό και θα πρέπει να κάνετε πολλαπλά φορτία.

3) Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας του πλυντηρίου πιάτων σας: Χρησιμοποιώντας την οικολογική λειτουργία ή τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας μπορείτε να εξοικονομήσετε το μισό νερό (και ενέργεια θέρμανσης νερού) που χρησιμοποιείται από άλλους κύκλους.

4) Στεγνώστε τα πιάτα σας στον αέρα: Εάν το πλυντήριο πιάτων σας δεν διαθέτει ειδικό κύκλο στεγνώματος στον αέρα, σταματήστε το πλυντήριο πιάτων λίγο πριν από τον κύκλο στεγνώματος και ανοίξτε την πόρτα για να αφήσετε τα πιάτα να στεγνώσουν φυσικά.

5) Γεμίστε το πλυντήριο πριν το βάλετε σε λειτουργία: Ακούγεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να λειτουργείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο. Ωστόσο, μην το παραγεμίζετε – η υπερβολική στοίβαξη μπορεί να σημαίνει ότι τα πιάτα δεν πλένονται σωστά.

6) Κρατήστε το πλυντήριο πιάτων μακριά από το ψυγείο σας: Το ψυγείο σας θα πρέπει να δουλεύει πιο σκληρά λόγω της θερμότητας που προέρχεται από το πλυντήριο πιάτων, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια.

Διαβάστε κόμη