Η λήψη μέτρων για την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της λειψυδρίας στο νομό Ρεθύμνου, στην κρίσιμη θερινή περίοδο, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε σήμερα στο Ρέθυμνο η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, αυτοδιοικητικοί αρμόδιοι επί του θέματος, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, αντιδήμαρχοι δήμων του Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος του φαινομένου της ερημοποίησης, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 10 υδραυλικών ετών που αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τέλος παρουσιάστηκαν προτάσεις για βιώσιμη διαχείριση νερού στον αγροτικό τομέα.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας, με εκτενή αναφορά στο υψηλό ενεργειακό κόστος των ΤΟΕΒ, την ανάγκη για εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την εκπόνηση μελετών και την εφαρμογή συστήματος αυτοματισμού και τηλεμετρίας στον τομέα της άρδευσης. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε: «Η διαχείριση των υδάτων, κυρίως για την άρδευση, είναι ένα φλέγον θέμα που συζητήθηκε σήμερα με τους φορείς διαχείρισης. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς, όπως μας έδειξαν και τα σχετικά στατιστικά που παρουσιάστηκαν σήμερα, υπάρχει υπερκατανάλωση νερού και το πιο σημαντικό είναι ότι μία μεγάλη ποσότητα αρδεύσιμου νερού χάνεται αναξιοποίητο. Θα πρέπει όλοι οι φορείς διαχείρισης από τους ΤΟΕΒ, του δήμους, την περιφέρεια, μέχρι και το κεντρικό κράτος να είναι σε εγρήγορση».

Η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία και χρηματοδότηση εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων σε όλη την Κρήτη, με σκοπό, όπως επισήμανε η κα Λιονή, «να καλύπτεται το μεγάλο ενεργειακό κόστος των ΤΟΕΒ. Ενώ η μελέτη για την Ενεργειακή Κοινότητα του Ρεθύμνου είναι ολοκληρωμένη και έχει βρεθεί και η γη, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις από τη κεντρική διοίκηση. Ως Περιφέρεια Κρήτης αντιλαμβανόμαστε το κρίσιμο του ζητήματος και είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, να υπενθυμίσω ότι ως Περιφέρεια Κρήτης αναφέραμε πρώτοι και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη για έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων στην Κρήτη και μάλιστα έχουμε υποδείξει τον διαχειριστή με την μεγαλύτερη γνώση που είναι ο ΟΑΚ».

Διαβάστε ακόμη