Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μια μελέτη από το υπουργείο Ενέργειας, που αφορά την ανάγκη δημιουργίας μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να τεθούν σε λειτουργία οι συγκεκριμένες μονάδες που μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις έξι, καλύπτοντας το 1,5% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα θέτει η μελέτη θα είναι η ανάγκη δημιουργίας εφοδιαστικής αλυσίδας για την τροφοδοσία των συγκεκριμένων μονάδων. Επιπλέον, θα δίνεται απάντηση στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα αμείβονται οι μονάδες.
Ήδη, η ταφή έχει μειωθεί κάτω από 80%, με τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ σε τρεις περιφέρειες της χώρας, που λειτουργούν πλέον οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων έχει μειωθεί κάτω από 50%. Στόχος, είναι μέχρι το 2030 η ταφή να μειωθεί κάτω από το 10%. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το υπόλειμμα των αποβλήτων να μετατραπεί ως δευτερογενές καύσιμο για να αξιοποιηθεί ενεργειακά είτε από ενεργοβόρες βιομηχανίες, είτε από τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων που θα δημιουργηθούν, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Να σημειωθεί πως στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπεται «η δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης από υπολείμματα επεξεργασίας αποβλήτων ή/και από εναλλακτικά καύσιμα. Οι μονάδες αυτές μπορεί να είναι κεντρικές μονάδες για όλη τη χώρα χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό να γίνεται καθετοποιημένα και εντός των ίδιων των ΜΕΑ, εφόσον αυτό κρίνεται τεχνικοοικονομικά εφικτό και προκριθεί από τα οικεία ΠΕΣΔΑ ή/και τους οικείους ΦΟΔΣΑ».
Διαβάστε ακόμη