Εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που θα περιλαμβάνει την καθολική εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας το 2025 και την ενίσχυση των μικρών, ορεινών και νησιωτικών δήμων, κάτω των 10.000 κατοίκων για συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης τόνισε αναφορικά με τη νέα μεταρρύθμιση για την ανακύκλωση πως «περιμένουμε σύντομα από τον ελληνικό οργανισμό ανακύκλωσης κατάθεση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα τριπλασιάσει τους πόρους για την ανακύκλωση και θα ασχοληθεί και με τη συλλογή». Παράλληλα, θα υπάρξουν, όπως είπε, νέα συστήματα στα άλλα ρεύματα ανακύκλωσης (στρώματα, έπιπλα), ενώ εντός του έτους θα υπάρχουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Το υπουργείο Ενέργειας, μελετά και τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος μεγάλων υπόχρεων παραγωγών για συλλογή βιοαποβλήτων. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στόχος σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο είναι να υπάρχουν συμβάσεις παντού και να προχωρήσει η αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων, όπως της Κοζάνης. Επίσης, επόμενος στόχος είναι να δημιουργηθούν οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων.

Το 2019, λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και κατασκευάζονταν άλλες πέντε. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, λειτουργούν 12 και κατασκευάζονται άλλες 14. Εντός του 2024 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τουλάχιστον πέντε νέες μονάδες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής για επιπλέον τέσσερις, ενώ προχωρά και η δημοπράτηση έργων υποδομών στα νησιά του Αιγαίου και τη Στερεά Ελλάδα, που ολοκληρώνουν το σύνολο των υποδομών της χώρας. Το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων εφαρμόζεται με στόχο ταφής 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο. Ήδη, η ταφή έχει μειωθεί κάτω από 80%, ενώ σε τρεις περιφέρειες της χώρας, που λειτουργούν πλέον οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων έχει μειωθεί κάτω από 50%.

Μετά το 2025, με την ολοκλήρωση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη τη χώρα, θα ξεκινήσει η ενεργειακή αξιοποίηση τους που, έως το 2030, θα καλύπτει το 1,5% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα το 2019 ήταν ουραγός σε όλα τα επίπεδα της ανακύκλωσης στόχος πλέον είναι να βρεθεί στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν πετύχει τους στόχους διαχείρισης αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Θα πρέπει να τελειώνουμε με τα πρόστιμα της Ε.Ε. απαλλάσσοντας τον Έλληνα φορολογούμενο» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος.

«Για μένα το κλειδί είναι τα βιοαπόβλητα τα οποία μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βιοαέριο», τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Διαβάστε ακόμη