Η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofwat ανακοίνωσε στις εταιρείες ύδρευσης την Πέμπτη ότι πρέπει να προβούν σε περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις χωρίς να αυξήσουν τους λογαριασμούς όσο θα ήθελαν εν μέσω κρίσης χρηματοδότησης και δημόσιας οργής για το επίπεδο ρύπανσης των ποταμών και της θάλασσας, σύμφωνα με το Reuters.

Το συμβιβασμό μεταξύ της αύξησης των τιμών, των ιδιωτικών επενδύσεων και των καθαρότερων ποταμών αποτελεί δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής Thames Water παραπαίει στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ofwat δήλωσε ότι θα επιτρέψει στις εταιρείες να αυξήσουν τους μέσους λογαριασμούς κατά 21%, ή 94 λίρες (121 δολάρια), και ότι θα πρέπει να δαπανήσουν 88 δισεκατομμύρια λίρες για την αναβάθμιση των υποδομών για τον καθαρισμό των ποταμών.

Οι εταιρείες ήθελαν να αυξήσουν τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 33% και να επενδύσουν 105 δισεκατομμύρια λίρες για την αναβάθμιση των γερασμένων σωλήνων και την εξυπηρέτηση του αυξανόμενου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπήρξε δημόσια κατακραυγή για τις απορρίψεις λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσα, με τους επικριτές να λένε ότι οι εταιρείες δεν έχουν επενδύσει επαρκώς για δεκαετίες, ενώ παράλληλα έπαιρναν δισεκατομμύρια λίρες σε μερίσματα και πλήρωναν μεγάλα μπόνους σε στελέχη.

Οι αντιδράσεις 

Ο κλαδικός οργανισμός Water UK κατήγγειλε τις προτάσεις της Ofwat, κατηγορώντας τη ρυθμιστική αρχή ότι παρατείνει μια κρίση που σήμαινε καταρρέουσες σωληνώσεις και συχνότερες διαρροές λυμάτων.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Ofwat απέτυχε να είναι ρεαλιστική σχετικά με τα επίπεδα των επενδύσεων που απαιτούνται και τι θα χρειαστεί για να παραδώσει και να διατηρήσει τις απαραίτητες υποδομές», δήλωσε εκπρόσωπος.

Η επίτευξη της Αγγλίας στον τελικό του ποδοσφαιρικού τουρνουά Euro 2024 μπορεί να ανεβάσει προσωρινά την εθνική διάθεση σε ορισμένα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Thames Water, στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης για τη βιομηχανία ύδρευσης που ιδιωτικοποιήθηκε το 1989, ήθελε να αυξήσει τους λογαριασμούς κατά συνολικά 191 λίρες σε πέντε χρόνια, αλλά η Ofwat δήλωσε ότι θα επέτρεπε αύξηση 99 λιρών.

Παλεύοντας κάτω από 15 δισεκατομμύρια λίρες χρέους, η Thames δήλωσε την Τρίτη ότι θα ξεμείνει από χρήματα το επόμενο έτος εάν δεν αντλήσει 3,25 δισεκατομμύρια λίρες μετοχικού κεφαλαίου και ότι χρειάζεται τις αυξήσεις των λογαριασμών για να εξασφαλίσει επαρκείς αποδόσεις για να προσελκύσει επενδυτές.

Κυβερνητική μεταρρύθμιση 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Steve Reed, ο οποίος διορίστηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία, δήλωσε ότι απαιτείται αυστηρότερη ρύθμιση. Είπε στην Ofwat να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση για επενδύσεις σε υποδομές είναι δεσμευμένη και δεν δαπανάται σε μπόνους ή μερίσματα.

Ο κ. Reed δήλωσε πως η κυβέρνηση θα περιγράψει περαιτέρω βήματα τους επόμενους μήνες για τη μεταρρύθμιση του τομέα των υδάτων και την αποκατάσταση της καλής υγείας των βρετανικών «ποταμών, λιμνών και θαλασσών».

Είναι μια πράξη ισορροπίας για να καθαριστούν τα υδάτινα σώματα της Βρετανίας, να αποφευχθεί η εκτίναξη των λογαριασμών και να παραμείνουν οι επενδυτές στο πλευρό της.

Ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Σταρμερ θέλει να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές και οι επενδυτές θα εξετάσουν το νερό ως δοκιμαστική περίπτωση.

Η Ofwat καθόρισε το επιτρεπόμενο ποσοστό απόδοσης που καταβάλλεται στους επενδυτές των εταιρειών ύδρευσης σε 3,72%.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ρυθμιστικής αρχής, ο Black δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η Thames Water θα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις και «είναι πλέον δουλειά τους να απευθυνθούν στους επενδυτές και να επιδιώξουν να αντλήσουν αυτή τη χρηματοδότηση».

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Ofwat, η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει το χρέος της Thames κατηγορίας Α και Β σε “σκουπίδια”, καθιστώντας τα μη επενδύσιμα για μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Η Ofwat αναμένεται να δημοσιεύσει την τελική της απόφαση σχετικά με τους μελλοντικούς λογαριασμούς και τις επενδύσεις στις 19 Δεκεμβρίου. Οι εταιρείες μπορούν να παραπέμψουν την υπόθεσή τους στην Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας εάν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ofwat.

Διαβάστε ακόμη