Την ένταξη της Νισύρου στα GR-eco Islands, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στους φετινούς «Διαλόγους της Νισύρου»
Η ανακοίνωση στους Διαλόγους της Νισύρου 2024
Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον θεσμό των «Διαλόγων της Νισύρου» και το Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος η απόφαση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει την ένταξη της Νισύρου στα GR- eco Islands στους «Διαλόγους της Νισύρου 2024».
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι προϊόν των συστηματικών και αποτελεσματικών ενεργειών του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Νισύρου.
Πιστοί στον σκοπό του Ιδρύματος μας, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε προκειμένου η Νίσυρος να καταστεί κορυφαίο παράδειγμα της βιώσιμης νησιωτικής ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του επεσήμανε: «Το ηφαίστειο της Νισύρου ευτυχώς παραμένει κοιμώμενο, αλλά οι «Διάλογοί» της οφείλουν να μας «ξυπνήσουν» όλους. Για τη γεωπολιτική ισορροπία και την ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο, για τα προβλήματα της εποχής, όπως η κλιματική κρίση αλλά και ο υπερτουρισμός. Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία πολυεπίπεδης αναστάτωσης στην περιοχή μας. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι σε αυτή τη συνάντηση, που γίνεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, θα συζητηθούν καινοτόμες ιδέες και εφαρμόσιμες λύσεις, κάτι που θα σηματοδοτήσει, άλλωστε, και η ίδια η ένταξη της Νισύρου στην πρωτοβουλία «GR-eco Islands». Δείγμα της πολιτικής μας επιλογής η νησιωτικότητα να συνδυάζεται με δράσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον».
Η σημαντική εξαγγελία του Πρωθυπουργού συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια των Διαλόγων.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στον Διάλογο «Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Smart Islands», αναφέρθηκε ε σε πόρους ύψους 230 εκατ. από ΕΣΠΑ, και 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έξυπνους Δήμους και συμπλήρωσε την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικότητας, ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αλλά και data centres. «Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα αλλά αλλάζουν και όμορφα», τόνισε.
Το νήμα της ανακοίνωσης συνέχισε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία μίλησε στον Διάλογο «Κλιματική Αλλαγή: GR-eco Islands, Βιωσιμότητα των Νησιών και της Παράκτιας Ελλάδος». Όπως είπε, «Καταφέραμε ως χώρα να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα κυμαίνονται από 1,8 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι από το 2025, με στόχο να επενδυθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις και να αξιοποιηθεί στο κάθε νησί». Όπως εξήγησε, βασικές προτεραιότητες αποτελούν η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών με υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ με φράγματα μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους υδάτινους πόρους.
Πρόσθεσε δε, ότι οι δράσεις απαιτούν τη συμμετοχή και τη συναίνεση των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.
Από πλευράς της, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου ανέφερε ότι προχωρούν οι δράσεις να ενταχθεί η Νίσυρος στα GR-eco Islands αλλά και οι ενέργειες για αναγνώριση γεωπάρκου από την UNESCO. Όπως δήλωσε, η Νίσυρος μπορεί να αποτελέσει ιδανικό αειφόρο προορισμό, αφού είναι ένας τόπος ανοικτό γεωλογικό μουσείο με σπάνιο πολιτιστικό απόθεμα.
O Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός τόνισε πως «Η Νίσυρος θα μπορούσε να είναι ο φάρος και για τα ενεργειακά αλλά και για άλλα θέματα γεφύρωσης περιοχών της ανατολικής Μεσογείου».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ζερεφό, «η Νίσυρος θα μπορούσε να είναι η καρδιά της καθαρής ενέργειας για όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τη δούμε να ευημερεί και να μεταφέρει μέρος του πλούτου και στους ίδιους τους κατοίκους της αλλά και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου».
Διαβάστε ακόμη