Προσφορές σε τρία μεγάλα έργα ΣΔΙΤ θα κατατεθούν το επόμενο δίμηνο. Το σχέδιο για έργα 750 εκατ. ευρώ για την ύδρευση της Αθήνας.

Αναδόχους θα έχουν μέσα στους επόμενους μήνες τρία μεγάλα έργα διαχείρισης νερού με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η διοίκηση Χάρη Σαχίνη στην ΕΥΔΑΠ, όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή, σχεδιάζει έργα προϋπολογισμού 700 – 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να θωρακίσει την ύδρευση της Αθήνας απέναντι στην κλιματική κρίση. Πρόσθετα έργα διαχείρισης νερού προωθεί η κυβέρνηση με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) όπως η ύδρευση Πρέβεζας – Λευκάδας, φράγμα στην Λέσβο, κ.α. Τα τελευταία έχουν προσωρινούς αναδόχους αλλά απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα προχωρήσουν με κρατική χρηματοδότηση.

Στο μέτωπο των ΣΔΙΤ και του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αυτές τις ημέρες κατατίθενται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το αρδευτικό έργο Ταυρωπού, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Υποψήφιες είναι οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Κωνσταντινίδης και Metlen (ΜΕΤΚΑ) – Intrakat – Μεσόγειος. Το δεύτερο ΣΔΙΤ αφορά το «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου» στην Πέλλα, με προϋπολογισμός 98,5 εκατ. ευρώ και υποψήφιες την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις κοινοπραξίες Metlen – Μεσόγειος, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat και ΑΒΑΞ – Θαλής – Γκολιόπουλος. Το τρίτο έργο ΣΔΙΤ είναι το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Νομού Καρδίτσας, προϋπολογισμού 107,2 εκατ. με υποψηφίους την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις κοινοπραξίες Metlen – Μεσόγειος, ΑΒΑΞ – Θαλής – Γκολιόπουλους και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat.

Η ύδρευση της Αθήνας

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή, τους  τελευταίους μήνες παρουσιάστηκε έλλειμμα 250 εκατ. κυβικών στους ταμιευτήρες νερού. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί το ειδικό σχέδιο τριών φάσεων για την αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Ο κ. Σαχίνης είπε πως τα προηγούμενα χρόνια, και με την ετήσια κατανάλωση να ανέρχεται σε 400 εκατ. κυβικά μέτρα (κ.μ.) νερού, οι υποδομές σε Μόρνο και Εύηνο, παρουσίαζαν σταθερό ισοζύγιο, αφού «όσο νερό έβγαινε στους ταμιευτήρες, τόσο νερό έμπαινε». Όπως λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων,  από τα 1,1 δισεκατομμύρια κ.μ. νερού που είχαν οι ταμιευτήρες στο τέλος της προπέρσινης υδρολογικής περιόδου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022, την αντίστοιχη περίοδο πέρσι έπεσαν στα 950 εκατ. κ.μ. Οι εκτιμήσεις για φέτος το φθινόπωρο μας φέρνουν στα 700 εκατ. κ.μ. νερού.

Στο πρώτο στάδιο του σχεδίου των τριών φάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος προβλέπεται πως θα μπουν σε λειτουργία οι πηγές της Μαυροσουβάλας, που βρίσκονται κάτω από την Πάρνηθα (πρόκειται για τις πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού) και κοντά στην Υλίκη. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε ο κ. Σαχίνης, θα αυξηθεί η άντληση από τον κλάδο της Υλίκης και θα ενεργοποιηθούν οι γεωτρήσεις του Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού, οι οποίες μέσω του Ενωτικού Υδραγωγείου Διστόμου, τροφοδοτούν το Υδραγωγείο Μόρνου. Ανάλογα με την επόμενη υδρολογική περίοδο, δηλαδή τις βροχές και τα χιόνια που θα πέσουν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και εν συνεχεία το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

@unsplash

Τα έργα των 750 εκατ. ευρώ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ υποστήριξε στη Βουλή πως «ευτυχώς, στην Αττική έχουμε εναλλακτικές και, απλά, πρέπει να βρούμε ποια είναι η καλύτερη για την επόμενη μέρα», με βάση το κόστος και την ταχύτητα υλοποίησης. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού της Ψυττάλειας για βιομηχανική χρήση, ίσως και αρδευτική, καθώς το 75% του νερού που καταναλώνουμε και επεξεργάζεται εκεί καταλήγει στη θάλασσα. Αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει και για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) του Θριασίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των επενδύσεων του ενός δισ. ευρώ, με κοινοτικά κονδύλια κατά 90%, για τα δίκτυα αποχέτευσης και τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού στην Ανατολική Αττική, θα αξιοποιείται ανακυκλωμένο νερό για άρδευση. Επιπλέον προχωρά η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, με στόχο το νερό να αξιοποιηθεί για να ποτίσει πάρκα από την Πάρνηθα ως το Κολωνάκι, ενώ ήδη αναπτύσσεται πιλοτικό δίκτυο για ιδιώτες-πελάτες με κήπους στο Χαλάνδρι.

Ο κ. Σαχίνης τόνισε, επίσης, πως εξετάζεται και η δυνατότητα επέκτασης του σημερινού συστήματος μεταφοράς νερού στην Αθήνα, όπως έχει ήδη γίνει από τον Μόρνο, με σήραγγα 30 χιλιομέτρων, στον Εύηνο, δεδομένου ότι 10 χιλιόμετρα. πιο πέρα υπάρχει ένας παραπόταμος που πηγαίνει στη Λίμνη των Κρεμαστών κι άλλα 10 χιλιόμετρα. μετά ένας ακόμα παραπόταμος. Όπως είπε «από αυτούς τους παραποτάμους το νερό μπορεί να έρθει στον Εύηνο με βαρύτητα, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος». Πρόσθεσε πως στα Κρεμαστά η χωρητικότητα είναι στα 5 δισεκατομμύρια κ.μ. νερού, όταν όλοι οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ μαζί έχουν χωρητικότητα 1 δισ. κ.μ.

Στο τραπέζι βρίσκονται και λύσεις όπως ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα με αυτό το επαναχρησιμοποιημένο νερό, ώστε να γίνεται και πάλι πόσιμο, αλλά και οι μονάδες αφαλάτωσης.