Στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου πράσινων γραφείων, όπου θα «στεγάσει» όλους τους εργαζόμενούς της στοχεύει η ΔΕΗ.  Ήδη, στα σκαριά βρίσκεται το νέο στρατηγείο της στη Λ. Μεσογείων, ενώ σταδιακά μέρος των υπηρεσιών της μετακομίζουν στο πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ. Παράλληλα, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία θα μισθώσει τέσσερις ορόφους στο Μινιόν, το οποίο θα ανοίξει σύντομα.

Η έδρα της Διοίκησης της ΔΕΗ ωστόσο θα μεταφερθεί στο δικό της πράσινο κτίριο γραφείων. Συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μεγάλη επένδυση. Το κτίριο, που θα έχει πιστοποίηση κατά LEED PLATINUM και WELL PLATINUM θα ανεγερθεί στην περιοχή Ελληνορώσων, σε οικόπεδο έκτασης 19 περίπου στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στο Στρατιωτικό Ακίνητο «Στρατόπεδο Πλέσσα Μιχαήλ», απέναντι του Πάρκο του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός κτιρίου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες χρήσης και λειτουργίας των δημοσίων κτιρίων. Η εξασφάλιση επίσης συνθηκών φιλικού, ποιοτικού και δημιουργικού εργασιακού περιβάλλοντος, αποτελεί μια από τις κυριότερες παραμέτρους του σχεδιασμού του νέου κτιρίου.

Η δυναμικότητα του ανέρχεται στα 1.800 άτομα και για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου προβλέπεται η κατασκευή 608 θέσεων στάθμευσης (32 ΑμεΑ).

Επιπλέον, µε την κατασκευή των νέων γραφείων θα περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες στέγασης των διαφόρων υπηρεσιών (µε τη διακοπή μισθώσεων) και το λειτουργικό τους κόστος, καθώς το νέο κτίριο θα είναι βιοκλιματικό, φιλικό προς το περιβάλλον και θα εφαρμόζει πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου ιδανικά θα μπορούσε να το καταστήσει πρότυπο χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δώσει το στίγμα της πολιτικής της ΔΕΗ ΑΕ προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής για αειφόρο ανάπτυξη. Στις εγκαταστάσεις αναμένεται να αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών. Αναμένεται επίσης να εγκατασταθούν γεωθερμικές αντλίες θερμότητας τόσο στο Κτίριο Διοίκηση όσο και στο Κτίριο Εμπορίας. Το συγκεκριμένο κτίριο αναμένεται με την ένταξή του στο αστικό ιστό του Δήμου Αθηναίων να συνεισφέρει στο πράσινο και στους ανοιχτούς χώρους.

Ένα σημαντικό τμήμα της ΔΕΗ θα στεγαστεί και στο πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό ακίνητο του ΔΟΛ. Πρόκειται για ένα νέο κτίριο που σφραγίζει τη στρατηγική της ΔΕΗ που έχει ως σημαία, όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, τον πράσινο μετασχηματισμό.

Συγκεκριμένα, η μίσθωση του εν λόγω κτιρίου έρχεται να πιστοποιήσει τις στοχεύσεις αειφορίας. Το ανακαινισμένο ακίνητο του πρώην ΔΟΛ έχει ήδη πιστοποιηθεί κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ», με σκοπό να ανταποκρίνεται στις νέες επιχειρηµατικές απαιτήσεις και να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιµότητας. Στο εν λόγω κτίριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου», ο οποίος αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67%.

Από τη χρήση των υπαρχόντων οικοδομικών υλικών μειώθηκαν κατά –60% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με το αν γίνονταν νέες κατασκευές. Πλέον, η νέα όψη, κατασκευασμένη από βιώσιμα παραγόμενο ξύλο, παρέχει σκίαση από τον ήλιο και ρυθμίζει την είσοδο του φυσικού φωτός με ειδικά σχεδιασμένα σκίαστρα. Τέλος, το δώμα με τα φωτοβολταϊκά παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Με τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ μένει πιστή στο όραμά της να μετασχηματιστεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, κατακτώντας ηγετική θέση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο ενός πολύτιμου κοινωνικού εταίρου, προσφέροντας ευημερία στο κοινωνικό σύνολο και αυξάνοντας την αξία των μετόχων.

Διαβάστε ακόμη