Βασική φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα και εκδηλώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο. Ακραία καιρικά φαινόμενα θέτουν σε μία αέναη δοκιμασία τους πολίτες, το περιβάλλον αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η προσπάθεια για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη μέχρι το 20250 θέτει το πλαίσιο, ώστε να γίνουν οι σκέψεις δράσεις. Η «Πρωτοβουλία 21» απαντά σε αυτή την ανάγκη, αφού αποτελεί ένα παράδειγμα ενότητας και διαλόγου, αναδεικνύοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα, τη διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των Μελών της.

Σημειώνεται πως η Πρωτοβουλία 21, συγκροτήθηκε το 2018, από τα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας και την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σύνολο δράσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Με κεντρικό πυλώνα την ενότητα, δημιουργήθηκε μια δυναμική, η οποία οδήγησε στη συνέχιση της συνεργασίας, με αντικείμενο το μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και Συντονιστής της Πρωτοβουλίας ’21 έκανε λόγο για «δράσεις με μέτρο», και για πρωτοφανή συνεργασία, με πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς και ομάδες από όλη τη χώρα, οι οποίοι στηρίζουν μία σειρά δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή και την υγεία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη θάλασσα, την επισιτιστική ανασφάλεια, την οικονομία, τις φυσικές καταστροφές, το δίκαιο και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε από την ευαισθητοποίηση στη δράση. Από τη μελέτη στο πεδίο. Από τον προβληματισμό στην πρόληψη και την ενσυναίσθηση», σημείωσε.

Στην Πρωτοβουλία 21 συμμετέχουν: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς 1. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

Η ανάγκη για δράση δεν περιορίζεται μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η Ευρώπη κινδυνεύει να υποστεί «καταστροφικές» συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, αν δεν λάβει επείγοντα και αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, προειδοποιεί σήμερα μια νέα ανάλυση της ΕΕ. Περιοχές της Νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο, όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) στην πρώτη της έκθεση για τους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ήπειρος. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις πυρκαγιές, τη λειψυδρία και τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή, ενώ οι παράκτιες περιοχές απειλούνται από πλημμύρες, αποσάθρωση και εισχώρηση θαλασσινού νερού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Βόρεια Ευρώπη δεν βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις όπως έχει φανεί από τις πλημμύρες στη Γερμανία και τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση καταγράφει 36 κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα στην Ευρώπη, 21 εκ των οποίων απαιτούν πιο άμεσες ενέργειες και οκτώ είναι «ιδιαίτερα επείγοντες». Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα, κυρίως τα παράκτια και τα θαλάσσια. «Δεν τίθεται θέμα μη αναγκαιότητας να ακολουθήσουμε την πράσινη μετάβαση», δήλωσε πρόσφατα η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable». Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη σκληρή πραγματικότητα με πλανητικές διαστάσεις και επιπτώσεις και όχι μελλοντικό σενάριο.

Διαβάστε ακόμη