Σε «πράσινους» και αειφόρους κόμβους μετασχηματίζονται τα νησιά της Ελλάδας. Το διακύβευμα για το «πρασίνισμα» των ελληνικών νησιών φαίνεται πως συγκεντρώνει τα βλέμματα και μπαίνει στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η διαχείριση της Κλιματικής Κρίσης, η ενεργειακή πολιτική, τα GR-eco Islands, αλλά και η βιωσιμότητα των νησιών και της παράκτιας Ελλάδας, τέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας των «Διαλόγων της Νισύρου», που διεξάγονται για τρίτη χρονιά στο νησί, από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ Μίχαλος» και τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σε συνέχεια της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένταξη της Νισύρου στα Gr-eco islands, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας δήλωσε: «Καταφέραμε ως χώρα να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα κυμαίνονται από 1,8 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από το 2025, με στόχο να επενδυθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις και να αξιοποιηθούν στο κάθε νησί». Όπως εξήγησε, βασικές προτεραιότητες αποτελεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών με υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ με φράγματα μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους υδάτινους πόρους. Πρόσθεσε δε, ότι οι δράσεις απαιτούν τη συμμετοχή και τη συναίνεση των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.

Όπως ανέφερε η κα Σδούκου, από το 2019, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέσαμε ορόσημα για το πού θέλουμε να πάμε σε αυτή την ενεργειακή μετάβαση με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, προκειμένου να επιτύχουμε χειροπιαστές πολιτικές. Όπως τόνισε, εκ του αποτελέσματος, η Ελλάδα έχει κάνει μία αξιοσημείωτη πρόοδο στα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 80% στο 5%, με σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ. Παράλληλα, ανέλυσε τα «πράσινα» project που εξελίσσονται στα ελληνικά νησιά, όπως αυτά στον Πόρο, στην Τήλο, την Χάλκη. Μέσα από τη συνεργασία τέτοιου είδους έργα μπορούν να είναι απόλυτα υλοποιήσιμα, καθώς οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, ενώ η πολιτεία μπορεί να παίξει τον ρόλο του επιταχυντή τέτοιου είδους έργων.

Η ελληνική κυβέρνηση μίλησε για το πρόγραμμα Gr-Eco Islands και η αγορά ανταποκρίθηκε, δίνοντας σάρκα και οστά στο όνειρο για νησιά προσανατολισμένα σε μοντέλα «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακής καινοτομίας και οικολογικής κινητικότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, η ηλεκτροκίνηση και ηλεκτροδότηση των μεταφορών, ο «πράσινος» μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού, αλλά και την ανάπτυξη λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος.

Διαβάστε ακόμη