Με επιτυχία «τρέχει» το πρόγραμμα για χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαπόβλητα) στον Δήμο Νέας Σμύρνης. Η δημοτική Αρχή επενδύει πάνω σε αυτό, στην προσπάθειά της να μετατρέψει σταδιακά την πόλη σε μηδενικών αποβλήτων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 υπήρξε αύξηση της τάξης του 48% σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Με κεντρικό σύνθημα «Δώσε αξία στα σκουπίδια σου» ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει ήδη τοποθετήσει για τη συλλογή βιοαποβλήτων περισσότερους από 350 καφέ κάδους σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, που καλύπτουν κέντρα εστίασης, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές κά. Κατά τους μήνες Ιανουάριο έως Απρίλιο συλλέχτηκαν 103.620 τόνοι βιοαποβλήτων, ενώ είχαν συλλεγεί 69.940 τόνοι το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Η αποκομιδή γίνεται με ειδικό απορριμματοφόρο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει και να πλένει τον καφέ κάδο ανά δύο ημέρες, προκειμένου να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές. Στη συνέχεια το υλικό οδηγείται σε μονάδα κομποστοποίησης, που παράγει υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενημέρωση των δημοτών και στην εξοικείωσή τους με τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές δράσεις σε τρία Δημοτικά Σχολεία, ένα Γυμνάσιο και τρία Λύκεια, ενώ περισσότεροι από 300 μαθητές της πόλης επισκέφτηκαν το περίπτερο του Δήμου Νέας Σμύρνης κατά τη διάρκεια της έκθεσης Green Attica Expo, όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση για τον καφέ κάδο ανακύκλωσης στην λαϊκή αγορά των Λουτρών και στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκαν 20 νέοι κάδοι, αλλά και ενημέρωση (πόρτα-πόρτα) σε 2.100 νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη