Υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση στη χρήση των πιστώσεων άνθρακα από εταιρείες και κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των εκπομπών τους. Μια ομάδα άνω των 80 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των ClientEarth, ShareAction, Oxfam, Διεθνούς Αμνηστίας και Greenpeace, πιστεύουν ότι οι πιστώσεις άνθρακα εμποδίζουν την πραγματική πρόοδο προς τις μηδενικές καθαρές εκπομπές.

Αυτοί οι οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα των εταιρειών να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους επιβραδύνει τις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Αναφέρουν ότι οι πιστώσεις δεν απομακρύνουν τις υπάρχουσες εκπομπές από την ατμόσφαιρα, απλώς μεταφέρουν τις προσπάθειες μείωσης από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτή η προσέγγιση μειώνει επίσης την πίεση στις βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές να κάνουν σημαντικές αλλαγές.

Οι ΜΚΟ επισημαίνουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και τη νομιμότητα πολλών πιστώσεων άνθρακα. Θεωρούν ότι πολλές πιστώσεις δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικές μειώσεις των εκπομπών και ότι το σύστημα είναι γεμάτο με μη επαληθεύσιμους ισχυρισμούς. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η εξάρτηση από τις πιστώσεις άνθρακα αποθαρρύνει τις εταιρείες να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις για τη μετάβαση σε πιο καθαρές πρακτικές.

Το ζήτημα αυτό γίνεται όλο και πιο διχαστικό στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), ένας οργανισμός που βοηθά τις εταιρείες να θέσουν στόχους μείωσης των εκπομπών, πυροδότησε πρόσφατα διαμάχη επιτρέποντας στις εταιρείες να χρησιμοποιούν πιστώσεις για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, οι οποίες αποτελούν συχνά τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα μιας εταιρείας.

Ενώ κάποιοι, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ορισμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ, βλέπουν τις πιστώσεις άνθρακα ως ένα βιώσιμο εργαλείο για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, άλλοι πιστεύουν ότι αποτελούν επικίνδυνο αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές λύσεις που απαιτούνται. Οι ΜΚΟ πίσω από αυτή τη πρόσφατη δήλωση καλούν τις κυβερνήσεις και τους regulatory bodies να αποκλείσουν πλήρως τις πιστώσεις άνθρακα από τα σχέδια δράσης για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη