Οι Έλληνες πυροσβέστες έδιναν μάχη με δύο πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα την Κυριακή εν μέσω ισχυρών ανέμων, λίγες ώρες αφότου κατάφεραν να περιορίσουν τις πυρκαγιές σε ορεινή περιοχή επίσης κοντά στην πρωτεύουσα καθώς και σε νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Δεκάδες πυροσβέστες με πλήρη εξοπλισμό, υποστηριζόμενοι από 23 αεροσκάφη που μετέφεραν νερό, έδωσαν μάχη με λάστιχα για να δαμάσουν μια πυρκαγιά σε αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη Κερατέα, περίπου 35 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας.

Οι αρχές είχαν διατάξει εκκενώσεις προτού οι φλόγες από φλεγόμενα πεύκα και ελαιόδεντρα καταπιούν σπίτια. Μια άλλη πυρκαγιά στην κοινότητα Σταμάτα βόρεια της Αθήνας έκαψε ένα καταπράσινο πευκοδάσος, στέλνοντας στήλες καπνού πάνω από τμήματα της πόλης. Δεν απείλησε μέχρι στιγμής σπίτια.

Με ζέστη και ανέμους σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν μακριά από δασικές περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να επιχειρούν στο νησί της Σερίφου, όπου το Σάββατο ξέσπασε πυρκαγιά μέσα σε χαμηλή βλάστηση και εξαπλώθηκε γρήγορα, υποκινούμενη από ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και προκαλώντας την εκκένωση αρκετών χωριών.

Μια άλλη πυρκαγιά στο ορεινό δάσος της Πάρνηθας κοντά σε ένα φυσικό καταφύγιο λίγο έξω από την Αθήνα είχε υποχωρήσει μέχρι το πρωί της Κυριακής, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι πυρκαγιές είναι συχνές στη μεσογειακή χώρα, αλλά έχουν γίνει πιο καταστροφικές τα τελευταία χρόνια, καθώς τα καλοκαίρια έχουν γίνει πιο ζεστά, ξηρά και ανεμοδαρμένα, γεγονός που οι επιστήμονες συνδέουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, η Ελλάδα ανέπτυξε ένα νέο δόγμα, το οποίο περιλαμβάνει την αποστολή ενός επιπλέον πυροσβεστικού οχήματος σε κάθε νέα πυρκαγιά, την επιτάχυνση της αεροπορικής υποστήριξης και την εκκαθάριση των δασών.

Διαβάστε ακόμη