Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να γίνουν πιο έντονες τον επόμενο μήνα στην Ευρώπη, προσφέροντας ελάχιστη ανακούφιση από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε ορισμένα μέρη της ηπείρου.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα βιώσουν τις πιο καυτές συνθήκες τον Ιούλιο, σύμφωνα με μετεωρολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Κάτω του μέσου όρου θερμοκρασίες αναμένονται για τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πιο ζεστές προς το τέλος του μήνα.

Οι θερμοκρασίες του Ατλαντικού Ωκεανού έχουν σπάσει ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και θα συμβάλουν στη ζέστη που επικρατεί σε ορισμένα τμήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Matthew Dross, μετεωρολόγο στην εταιρεία πρόγνωσης καιρού Maxar Technologies Inc.
«Η κατάσταση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παίζει σημαντικό ρόλο καθώς οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα αλληλεπιδρούν στενά», είπε.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων παγκοσμίως, με το 2024 να βρίσκεται σε τροχιά να γίνει το πιο καυτό έτος στην ιστορία. Το βόρειο ημισφαίριο ετοιμάζεται για ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι, αφού η ζέστη απείλησε ήδη την υγεία και τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων πέρυσι.

Τον Ιούνιο ξέσπασαν πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από τα δημοφιλή νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου μέχρι την πρωτεύουσα Αθήνα, υπάρχει υψηλός κίνδυνος για περισσότερες πυρκαγιές την επόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη το βράδυ ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Βοστίτσας στην Αρκαδία. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά εξακολουθούσε να καίει το πρωί της Παρασκευής, ενώ μια άλλη ξεκίνησε σε χωματερή απορριμμάτων στο νησί της Ύδρας.

Η βόρεια Ιταλία αναμένεται να αποτελέσει το κέντρο των έντονων βροχοπτώσεων τον Ιούλιο, μαζί με τα βόρεια Βαλκάνια και τις Βαλτικές χώρες. Εκεί συναντώνται οι ψυχρότερες συνθήκες από τη βόρεια Ευρώπη και ο θερμότερος αέρας από τα νοτιοανατολικά.

«Αυτή η ζώνη είναι πιθανό να φέρει κύματα ισχυρών καταιγίδων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικούς ανέμους, χαλάζι και πλημμύρες», δήλωσε ο Tyler Roys, ανώτερος μετεωρολόγος στην AccuWeather Inc.

Άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, θα δουν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη