Η Βιέννη της Αυστρίας κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία της βιωσιμότητας για τρία συνεχόμενα έτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας 2024 του Economist Intelligence Unit (EIU). Η έκθεση αξιολογεί 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με βάση τη σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τις υποδομές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο cnbc, η Βιέννη ξεχώρισε σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις κατηγορίες του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας άριστες βαθμολογίες στη σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις υποδομές. Η Κοπεγχάγη, Δανία, και η Ζυρίχη, Ελβετία, ακολούθησαν αμέσως μετά τη Βιέννη, συμπληρώνοντας την πρώτη τριάδα.

Η Δυτική Ευρώπη προηγείται, η Ασία κάνει βήματα προόδου

Η Δυτική Ευρώπη αναδείχθηκε ως η περιοχή με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία βιωσιμότητας (92 στα 100). Ωστόσο, σημείωσε μικρή πτώση σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω των αυξημένων διαδηλώσεων και της εγκληματικότητας που επηρεάζουν τη σταθερότητα. Η Βόρεια Αμερική ήρθε δεύτερη με μέση βαθμολογία 90,5, διαθέτοντας την πρώτη θέση στην εκπαίδευση, αλλά αντιμετωπίζοντας προκλήσεις λόγω της κρίσης στέγασης που συμπαρασύρει τις βαθμολογίες της στις υποδομές.

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σημείωσε σημαντική αύξηση στις βαθμολογίες για τη βιωσιμότητα. Ειδικότερα, το Χονγκ Κονγκ σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση, ανεβαίνοντας από την 61η στην 50η θέση. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται στην αντιληπτή σταθεροποίηση του πολιτικού τοπίου, παρά το συμβιβασμό στις πολιτικές ελευθερίες. Τέσσερις πόλεις της Ασίας και του Ειρηνικού εξασφάλισαν θέσεις στην παγκόσμια πρώτη 10άδα: Μελβούρνη και Σίδνεϊ (Αυστραλία), Οσάκα (Ιαπωνία) και Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία). Ωστόσο, οι ινδικές πόλεις εξακολουθούν να αγωνίζονται λόγω της κακής ποιότητας του αέρα και των περιορισμών στις υποδομές.

Η Σιγκαπούρη, μια άλλη ασιατική χώρα που ξεχώρισε, σημείωσε σημαντική άνοδο στην κατάταξη, ανεβαίνοντας στην 26η θέση παγκοσμίως και επιτυγχάνοντας άριστη βαθμολογία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη δραματική πτώση του Τελ Αβίβ κατά 20 θέσεις λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Χαμάς. Αυτό υπογραμμίζει τον σημαντικό αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων στη βιωσιμότητα μιας πόλης.

Στην κατηγορία της σταθερότητας σημειώθηκε η πιο απότομη πτώση και στις πέντε κατηγορίες. Η πτώση αυτή αποδίδεται σε παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι εμφύλιες ταραχές, τα ζητήματα στέγασης και τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας σε πολλές πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τη Δαμασκό της Συρίας και την Τρίπολη της Λιβύης ως τις λιγότερο βιώσιμες πόλεις του κόσμου λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων του εμφυλίου πολέμου στις οικονομίες τους. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει επίσης σημαντικά τη βιωσιμότητα του Κιέβου, κατατάσσοντάς το στις 10 τελευταίες θέσεις.

Συνολικά, ο Παγκόσμιος Δείκτης Ζωσιμότητας 2024 της EIU δίνει την εικόνα ενός κόσμου όπου οι προκλήσεις σταθερότητας αυξάνονται, ενώ ορισμένες ασιατικές πόλεις κάνουν σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το EIU:

  1. Βιέννη, Αυστρία
  2. Κοπεγχάγη, Δανία
  3. Ζυρίχη, Ελβετία
  4. Μελβούρνη, Αυστραλία
  5. Κάλγκαρι, Καναδάς
  6. Γενεύη, Ελβετία
  7. Σίδνεϊ, Αυστραλία
  8. Βανκούβερ, Καναδάς
  9. Οσάκα, Ιαπωνία
  10. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ασίας:

  • Μελβούρνη, Αυστραλία (4η παγκοσμίως)
  • Σίδνεϊ, Αυστραλία (7η)
  • Οσάκα, Ιαπωνία (9η ισοβαθμία)
  • Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία (9η ισοπαλία)
  • Αδελαΐδα, Αυστραλία (11η θέση)
  • Τόκιο, Ιαπωνία (14η θέση)
  • Περθ, Αυστραλία (15η θέση)
  • Μπρισμπέιν, Αυστραλία (16η)
  • Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία (20η θέση)
  • Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη (26η)

Διαβάστε ακόμη