Ο αριθμός των ημερών που φτάνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου (95 Φαρενάιτ) σε 20 από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου – από το Δελχί έως τη Τζακάρτα και το Μπουένος Άιρες – έχει αυξηθεί κατά 52% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με ανάλυση δεξαμενής σκέψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.
Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 20 πολυπληθέστερες πρωτεύουσες του κόσμου, όπου είναι μοναδικά ευάλωτοι στην άνοδο της θερμοκρασίας που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή, καθώς η άσφαλτος και τα κτίρια απορροφούν και συγκρατούν τη θερμότητα.
Πρωτεύουσες όπως το Δελχί, η Ντάκα και η Μανίλα έχουν ήδη φέτος ταλαιπωρηθεί από επικίνδυνους καύσωνες – που οδήγησαν σε πληθώρα θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη και κλείσιμο σχολείων.
Μόνο στο Δελχί καταγράφηκε ο μεγαλύτερος και σοβαρότερος καύσωνας των τελευταίων 74 ετών, καταγράφοντας 39 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες τουλάχιστον 40 C (104 F) από τις 14 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών.
Τώρα, μια ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (IIED) με έδρα το Λονδίνο, ποσοτικοποιεί την αυξανόμενη απειλή της ακραίας ζέστης σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του κόσμου.Χρησιμοποιώντας δεδομένα επιφανειακής θερμοκρασίας από μετεωρολογικούς σταθμούς αεροδρομίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 2014 έως το 2023, υπήρχαν σχεδόν 6.500 σωρευτικές ημέρες, ή περιπτώσεις, κατά τις οποίες μία από τις 20 πόλεις έφτασε σε θερμοκρασίες 35 C ή υψηλότερες. Στη δεκαετία από το 1994 έως το 2003, υπήρχαν μόλις 4.755.
Η Τζακάρτα της Ινδονησίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση στον αριθμό των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 C, από 28 ημέρες μεταξύ 1994 και 2003 σε 167 την πιο πρόσφατη δεκαετία.
Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, η θερμοκρασία αυξήθηκε από εννέα ημέρες σε 58, ενώ στο Μπουένος Άιρες από επτά ημέρες σε 35.
Διαβάστε ακόμη