Λιγότερο φιλόδοξους στόχους θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γύρω από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα, αφού πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο απαιτεί μεγάλο όγκο κονδυλίων. Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ στο energygame.gr, αυτή τη στιγμή τα χρήματα δεν υπάρχουν, γεγονός που οδηγεί την πολιτική ηγεσία να στραφεί σε κινήσεις ρεαλισμού, χωρίς βιασύνη. 

Παρά το γεγονός πως ο κτιριακός τομέας δεν βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα και δεν απαιτεί -όπως λένε πηγές- στην παρούσα φάση μέτρα «πρώτης γραμμής», η ελληνική κυβέρνηση έχει κληθεί μέχρι και τις 23 Ιουλίου να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τη συμμόρφωση με τη νέα κοινοτική νομοθεσία. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποστείλει στη Κομισιόν στοιχεία με βάση τις βέλτιστες δράσεις που έχει μέχρι σήμερα υιοθετήσει η χώρα για την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε κλάση τουλάχιστον «Ε» μέχρι το 2035, ώστε να ακολουθήσει τη νέα Οδηγία. «Οι στόχοι της ΕΕ πάντως δεν είναι εύκολα επιτεύξιμοι», τονίζουν. 

Με αφορμή αυτή τη θέση κύκλοι του υπουργείο αναφέρουν πως στην Ελλάδα, την προσπάθεια αναβάθμισης του κτιριακού τομέα δυσκολεύουν τα μη χρησιμοποιούμενα κτίρια και οι δεύτερες κατοικίες. «Τα ελληνικά σπίτια είναι περίπου 6,2 εκατ. από αυτά τα 2 εκατ. κτίρια είναι κενά, δηλαδή δεύτερες κατοικίες ή σπίτια σε χωριά. Συνεπώς, απαιτείται μία αναπροσαρμογή από πλευράς ΥΠΕΝ, ώστε να μην αφορούν οι αναγκαιότητες των αναβαθμίσεων και αυτές τις κατηγορίες κτιρίων, διότι είναι μία κακή επένδυση». 

Οι ίδιες πηγές βάζουν στην εξίσωση και τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από την αλυσίδα παραγωγής υλικών. Μέχρι τώρα οι ανάγκες που περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες μιλούν μόνο για τη μείωση των εκπομπών των κτιρίων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το ισοζύγιο δράσεων. Επί της ουσίας, κανείς δεν διερωτάται για τις εκπομπές Co2 των υλικών κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός κτιρίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ισοζύγιο μετρημένο και θα πρέπει να θεσπιστεί είτε εθνικά, είτε πανευρωπαϊκά.   

Σε δεύτερο επίπεδο εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr αλλαγές στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), αφού σημειώνεται πως απαιτούνται επεμβάσεις γύρω από τη μεθοδολογία με την οποία ορίζονται οι ενεργειακές κλάσεις, ώστε να εξεταστούν περιθώρια βελτίωσης και οι στόχοι να είναι πιο εφικτοί. Ο ΚΕΝΑΚ περιλαμβάνει τη μεθοδολογία υπολογισμού των θερμομονωτικών χαρακτηριστικών της εξωτερικής επιφάνειας του κτιρίου και άλλων παραγόντων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως οι εγκαταστάσεις θέρμανσης/κλιματισμού. «Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή υπερβάλλουσα ενέργειας, το να στραφεί στην ενεργειακή εξοικονόμηση σε απόλυτο βαθμό είναι οξύμωρο».

Πάντως, το υπουργείο Ενέργειας σκέφτεται όσον αφορά το ευρύτερο πλαίσιο της εξοικονόμησης, να προχωρήσει στην ενεργοποίηση δύο προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα στο επόμενο διάστημα. Το ένα πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, με τη μέση επιδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να κυμαίνεται στα 12.500 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα ανοίξει ένα πρόγραμμα που θα κινείται στο πρότυπο του κλασικού «εξοικονομώ».

Τα κτίρια ευθύνονται για το 37% των παγκόσμιων εκπομπών CO2

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η μετάβαση προς ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα απαιτεί τον μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου, αφού τα κτίρια ευθύνονται για το 37% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ωστόσο, η επανάσταση των πράσινων κτιρίων θα μπορούσε δημιουργήσει το έδαφος για μία νέα αγορά αξίας 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030. Η αλυσίδα αξίας του κτιριακού τομέα είναι κατακερματισμένη, καθιστώντας την πράσινη μετάβαση περίπλοκη. Καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να αστικοποιούνται τις επόμενες δεκαετίες, η αλυσίδα αξίας των κτιρίων πρέπει να κινητοποιηθεί για να επιτευχθούν οι καθαροί μηδενικοί στόχοι. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ευημερίας. 

Τα κτίρια του μέλλοντος πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους μέσω της χρήσης καινοτόμων υλικών και τεχνολογιών. Με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής απόδοσης, με την ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων, όπως πράσινες στέγες, ενώ είναι σημαντικό να είναι ανθεκτικά, ώστε να συμμορφώνεται στα κελεύσματα της κλιματικής αλλαγής.  Η έκθεση επισημαίνει επίσης 11 βασικούς μοχλούς που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του οράματος, όπως η χρήση πράσινης ενέργειας, η ανακύκλωση υλικών, η απαλλαγή από τον άνθρακα των παραδοσιακών υλικών, η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, η ολοκληρωμένη διαχείριση ενέργειας και η μετάβαση σε βιώσιμα υλικά. Η Κίνα, ως η μεγαλύτερη αγορά δομικών υλικών και κατασκευών στον κόσμο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση της κινεζικής αλυσίδας αξίας των κτιρίων μπορεί να έχει καθοριστικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκθεση επισημαίνει πως η μετάβαση σε πράσινα κτίρια δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά και μια σημαντική οικονομική ευκαιρία. Με την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και την υλοποίηση των βασικών μοχλών που προσδιορίζονται στην έκθεση, ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη