Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναβάλει έναν κανονισμό για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών πέραν των συνόρων της και να αξιοποιήσει τον χρόνο για μια αναθεώρηση που θα μειώσει το γραφειοκρατικό βάρος, σύμφωνα με το ανώτερο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Peter Liese, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η έκκληση του Liese, εκπροσώπου για το περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο, έρχεται εν μέσω ανησυχιών των αναπτυσσόμενων χωρών ότι ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών δημιουργεί γραφειοκρατία και τιμωρεί τους παραγωγούς. Οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα προσχώρησαν στη χορωδία των επικριτών, προτρέποντας την ΕΕ να καθυστερήσει τον νόμο.

Ο κανονισμός, γνωστός ως EUDR, αποσκοπεί στην πάταξη της καταστροφής των δασών που προκύπτει από την παραγωγή προϊόντων όπως το καουτσούκ, το βόειο κρέας, το κακάο και η ξυλεία. Οι κανόνες, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ στο τέλος του έτους, απαιτούν από τους εισαγωγείς να παρέχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Ενώ η ΕΕ έχει δίκιο να επιδιώκει τον στόχο, ο τρόπος εφαρμογής του πρέπει να αλλάξει λόγω του έντονου γραφειοκρατικού χαρακτήρα του, σύμφωνα με τον Liese.

Στην τρέχουσα μορφή του, το EUDR απειλεί με εκτεταμένες συνέπειες για περισσότερες από 110 δισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου ετησίως, οικονομίες σε έξι ηπείρους και προμηθευτές που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της προσπάθειας της Ευρώπης να γίνει πιο πράσινη. Κάθε κόκκος καφέ, κάθε σφάγιο βοδινού κρέατος και κάθε κορμός ξύλου -μαζί με πράγματα όπως σοκολάτα, ελαστικά και βιβλία- θα πρέπει να εντοπίζονται στις ακριβείς τοποθεσίες από τις οποίες προήλθαν, διαφορετικά η ΕΕ θα επιβάλλει βαρύτατες κυρώσεις.

Πολλοί μικροί αγρότες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και μικροί ιδιοκτήτες δασών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούν να εργαστούν με τις υφιστάμενες διατάξεις του νόμου, σύμφωνα με τον Liese. Ο ίδιος δήλωσε ότι μετά από πολλές συζητήσεις που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο, είναι αισιόδοξος ότι ο ρυθμιστικός βραχίονας της ΕΕ θα προτείνει μια καθυστέρηση και η συνέλευση του μπλοκ θα την εγκρίνει.

«Μπορούμε να υιοθετήσουμε την αναβολή βραχυπρόθεσμα κάνοντας χρήση της διαδικασίας του κατεπείγοντος, ώστε όλες οι πλευρές να έχουν χρόνο να αναπνεύσουν και στη συνέχεια να συζητήσουμε με ηρεμία τις αλλαγές στο κείμενο που σημαίνουν λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά εξακολουθούν να προστατεύουν από την αποψίλωση των δασών», δήλωσε ο Liese.

Διαβάστε ακόμη