Οι ευρωπαϊκές πόλεις χρειάζονται επειγόντως μέτρα μετριασμού του καύσωνα και ανθεκτικότητας, καθώς η ήπειρος γίνεται όλο και πιο ζεστή, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, προειδοποιεί νέα έκθεση της εταιρείας συμβούλων αρχιτεκτονικής και μηχανικής Sweco. Τα μέτρα, σύμφωνα με τη Sweco, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ψηφιακή καινοτομία, λύσεις που βασίζονται στη φύση, υποδομές με πράσινο-μπλε και κτίρια υψηλής απόδοσης, αναφέρει το Balkan Green Energy News.
Υπενθυμίζοντας ότι το 2023 θα σημειωθεί αριθμός ρεκόρ ημερών με ακραία ζέστη, η Sweco προειδοποιεί ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη στην Ευρώπη έχει αυξηθεί περίπου 30% τα τελευταία 20 χρόνια. Εκτός από τους σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, οι καύσωνες έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις υποδομές και την οικονομική παραγωγικότητα στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η έκθεση, η οποία μελέτησε 24 ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη ζέστη συχνά παραβλέπονται στα σχέδια για το κλίμα και ότι οι πόλεις στη Βόρεια Ευρώπη ειδικά εξακολουθούν να σχεδιάζονται για να προστατεύουν τους πληθυσμούς από το κρύο και όχι από τη ζέστη.
Η ανάλυση της Sweco αποκάλυψε ότι οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν για κάθε πόλη από το 2020-2100. Η εκτιμώμενη αύξηση των ημερών καύσωνα για την Κοπεγχάγη είναι 160%, σε σύγκριση με 150% για τη Στοκχόλμη, 140% για το Όσλο και 130% για το Ρότερνταμ και τις Βρυξέλλες. Το φαινόμενο αναμένεται να διπλασιαστεί στο Ελσίνκι.
Ενώ η έκθεση της εταιρείας δείχνει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη σημαντικά κενά. «Τα σχέδια των ευρωπαϊκών πόλεων για το κλίμα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην προστασία των ευάλωτων ομάδων, βελτιώνοντας την ψύξη εγκαταστάσεων όπως τα νηπιαγωγεία, οι εγκαταστάσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης και οι οίκοι ευγηρίας», αναφέρει.
Οι βασικές συστάσεις της Sweco περιλαμβάνουν την αύξηση της χαρτογράφησης της τρωτότητας σε όλες τις πόλεις και τον σχεδιασμό λύσεων σε επίπεδο κτιρίων και γειτονιάς για την προσαρμογή των αστικών χώρων. Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή περισσότερων λύσεων που βασίζονται στη φύση και σε υποδομές πράσινου-μπλε και την επικαιροποίηση των κανονισμών για νέα και υφιστάμενα κτίρια.
Η έκθεση συνιστά επίσης στις πόλεις να συνεργαστούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυμάτων καύσωνα, επενδύοντας στη γνώση, στη διαχείριση της θερμότητας με βάση τα δεδομένα και στον κοινό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κρίσεων λόγω καύσωνα. Οι αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να καθιερώσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, τη διασφάλιση της συνολικής δημόσιας υγείας και την αύξηση της κλιματικής ισότητας μεταξύ των ομάδων, επισημαίνει η συμβουλευτική εταιρεία.
Η Sweco υπενθυμίζει επίσης ότι η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη, δεδομένου ότι 680 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατίθενται για μέτρα σχετικά με το κλίμα κατά την περίοδο 2021-2027.
Διαβάστε ακόμη