Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της χθεσινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στη διαχείριση των υδάτινων πόρων λέγοντας ότι στην Ελλάδα αφήνουμε το νερό και χύνεται στη θάλασσα και μετά κάνουμε γεωτρήσεις με πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος. «Πρέπει να γίνονται έργα συλλογής των υδάτων που χύνονται στη θάλασσα, αλλά και έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα νησιά». Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η πολιτεία πρέπει να τρέξει και να θέσει σε προτεραιότητα τα εν λόγω έργα στα οποία ο Όμιλος αναμένεται να δώσει το «παρών».
Σημαντική παρουσία αναμένεται να έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γύρω από τη διαχείριση απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η αντιμετώπιση των απορριμμάτων αυτών των πληθυσμιακών μονάδων είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει τη μία από τις δύο μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διεκδικήσει τα αντίστοιχα έργα που θα δημοπρατηθούν στην Αττική, τα οποία εκτιμάται ότι θα βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα, όπως σχολίασε ο κ. Περιστέρης μετά την συμφωνία με την Masdar, φεύγει από τον ισολογισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δανειακό βάρος 1,1 δισ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο καθαρός δανεισμός της μητρικής μηδενίζεται, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στη διάθεσή της πάνω από 3 δισ. ευρώ, προσβλέπουμε σε 700 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία μέχρι το 2028. «Φιλοδοξούμε να καταστούμε ένας πλήρως καθετοποιημένος όμιλος. Αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε υποδομές διαχείρισης υδάτων, απορριμμάτων και διαχείρισης ενεργειακών δικτύων, σε επίπεδο παραχωρήσεων είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα, η μέση διάρκεια ωρίμανσης των παραχωρήσεων είναι τα 25 έτη, κοιτάμε και στην ΝΑ Ευρώπη (Βουλγαρία και Ρουμανία μπαίνουν στα ραντάρ), δεν κοιτάμε μόνο δημόσια έργα αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία. Έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο 10 δισ. ευρώ στις παραχωρήσεις και προσδοκούμε τα επόμενε χρόνια να δημιουργηθούν περί τις 20.000 νέες θέσεις απασχόλησης ενώ στα δημόσια ταμεία θα μπουν περί τα 6 δις. ευρώ», επεσήμανε, δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Διαβάστε ακόμη