Με στόχο τη μείωση δημιουργίας αποβλήτων από τα τρόφιμα, την εύρεση λύσεων, αλλά και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες που απορρέουν από το εθνικό θεσμικό πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 3ο Φόρουμ για την «Πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων Τροφίμων», από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP CEI-Greece, «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».
Ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, διευκρίνισε πως τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν στόχο να αφήσουν υποδομές στη χώρα, έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων και συγχαίρουμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση, καθώς θεωρούμε ότι από τα συμπεράσματα που θα βγουν από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, θα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για το αυτονόητο, για να μειώσουμε τα απόβλητα τροφίμων και σε κάθε σπίτι ο καθένας από εμάς, αλλά και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στο θέμα της πρόληψης».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, χαιρετίζοντας το φόρουμ, επισήμανε πως «είναι δύο τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να δούμε για να προλάβουμε τη σπατάλη χρήσιμης και βρώσιμης ύλης στους δήμους, αλλά και γενικότερα στη χώρα: ο τρόπος που γίνεται η διαχείριση των τροφίμων, σε επίπεδο λιανικού και χονδρικού εμπορίου, αλλά και οι καταναλωτικές προτιμήσεις, ο τρόπος που έχει εκπαιδευτεί ο καταναλωτής να κάνει τις αγορές του. Άρα έχουμε να κάνουμε με το πώς διαχειρίζεται το εμπόριο τα τρόφιμα και πώς οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται την έννοια τρόφιμο, τον τρόπο με τον οποίο συντηρείται, διατηρείται και πώς κάνουν τις αγορές τροφίμων».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 10% όλων των παραγόμενων τροφίμων πετιέται
«Τα απόβλητα τροφίμων είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στη βιωσιμότητα του πλανήτη» σημείωσε ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, καθηγητής διαχείρισης περιβάλλοντος και υπολογιστικών συστημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Κωνσταντίνος Αμπελιώτης και διευκρίνισε: «είναι ένα θέμα οικονομικό, κάθε μερίδα φαγητού που πετάμε ισοδυναμεί με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να παρασκευαστεί, είναι επίσης ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, διότι όταν πετάμε -για παράδειγμα- ένα ποτήρι με καφέ, πετάμε τον καφέ, το νερό που χρειάστηκε και το ποτήρι και είναι ένα κοινωνικό θέμα, διότι την ίδια στιγμή που πετάμε την τροφή, υπάρχει κόσμος που τη χρειάζεται».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 10% όλων των παραγόμενων τροφίμων πετιέται, η σπατάλη τροφίμων εντοπίζεται κατά 61% στα νοικοκυριά, 26% στην εστίαση και 13% από τα σούπερ μάρκετ, τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος σε έρευνα του 2019, και εξήγησε πως αυτό αντιστοιχεί σε 59 εκατομμύρια τόνους τροφίμων ή σε 131 κιλά ανά κάτοικο της Ε.Ε. ετησίως. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι η δαπάνη της σπατάλης τροφίμων είναι 400 ευρώ ετησίως. Ο κοινωνικούς αντίκτυπος στην Ε.Ε. είναι μεγάλος καθώς 32.6 εκατ. κάτοικοι δεν είναι σε θέση να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα, κάθε δεύτερη ημέρα. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, ανακύκλωσης και κλιματικής προστασίας Γιώργος Δημαρέλος τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Έχουμε ήδη προγραμματίσει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό να μειώσουμε σημαντικά τις ποσότητες που καταλήγουν στον πράσινο κάδο».
Διαβάστε ακόμη