Μια ομάδα περισσότερων από 200 επενδυτών υποστήριξε την Τετάρτη (26/06/2024) ένα σχέδιο για την έναρξη συνομιλιών με 60 εταιρείες σχετικά με τη βιοποικιλότητα, εστιάζοντας σε εκείνες που δραστηριοποιούνται σε χώρες με οικοσυστήματα που κινδυνεύουν από την απώλεια δασών και την υποβάθμιση της γης, σύμφωνα με το Reuters.

Η «πρωτοβουλία της Άνοιξης» έρχεται πριν από τις παγκόσμιες συνομιλίες στην Κολομβία τον Οκτώβριο, οι οποίες αποσκοπούν στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης ως μέρος της συμφωνίας-πλαίσιο για την παγκόσμια βιοποικιλότητα που επιτεύχθηκε το 2022.

Η διαδικασία της Άνοιξης, η οποία ξεκίνησε από τις Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις, ένα δίκτυο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, θα επικεντρωθεί σε δράσεις πολιτικής που επηρεάζουν τα σημαντικότερα βιοτόπια του πλανήτη.

Όλες οι εταιρείες είναι σημαντικοί παράγοντες στους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας, της εξόρυξης ορυκτών πόρων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών προϊόντων ή των τραπεζών και είτε έχουν μεγάλη έκθεση στην απώλεια της φύσης είτε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπλοκή των φορέων χάραξης πολιτικής.

Μεταξύ αυτών είναι η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal, όπου οι συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό την καθοδήγηση της CCLA Investment Management και της Dorval Asset Management, και η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, όπου οι συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό την καθοδήγηση της Nomura Asset Management.

Σε ανακοίνωσή της, η Toyota δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της διατήρησης της βιοποικιλότητας εδώ και πολλά χρόνια και ότι «θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τους επενδυτές και τις πρωτοβουλίες».

Η L’Oreal δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι συνομιλίες θα στοχεύουν στη βελτίωση των επιπτώσεων στη φύση από τις δραστηριότητες και τη διαχείριση κινδύνων των εταιρειών, τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την πολιτική δέσμευση, δήλωσε η PRI.

Διαβάστε ακόμη