Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως, δεσμεύονται στην πράσινη μετάβαση και θέτουν στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Reuters.

Rio Tinto

Η Rio Tinto δήλωσε αρχικά ότι σχεδίαζε να μειώσει τις λειτουργικές ή Scope 1 και 2 εκπομπές κατά 15% έως το 2025, πριν δηλώσει αργότερα ότι θα μπορούσε να επιτύχει αυτούς τους στόχους μόνο με την αγορά αντισταθμιστικών προϊόντων.

Έκτοτε δήλωσε ότι οι επενδύσεις για την επίτευξη περικοπών 15% θα γίνουν μέχρι το 2025, αλλά ότι θα εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αργότερα. Έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τις λειτουργικές εκπομπές μέχρι το 2030.

Η Rio Tinto εκτιμά ότι θα δαπανήσει 5 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα απαλλαγής από τον άνθρακα, κυρίως κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Αναμένει να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Vale

Η βραζιλιάνικη εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος Vale σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (πεδία 1 και 2) κατά 33% έως το 2030 σε σχέση με το 2017.

Στόχος της είναι να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές Scope 1 και 2 έως το 2050 και μείωση κατά 15% των καθαρών εκπομπών Scope 3 ή πελατών έως το 2035, σε σχέση με τα επίπεδα του 2018.

BHP Group

Η BHP στοχεύει να μειώσει τις λειτουργικές της εκπομπές κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 από τα επίπεδα του δημοσιονομικού 2020. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να επιτύχει καθαρές μηδενικές λειτουργικές εκπομπές έως το 2050.

Έχει επίσης στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογίας ικανής να μειώσει την ένταση των εκπομπών κατά 30% έως το 2030, αν και αναμένει ότι η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής θα συμβεί αργότερα.

Έχει δηλώσει ότι αναμένει να δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Fortescue

Η Fortescue στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις δραστηριότητές της μέχρι το 2030.

Μέχρι τότε, στοχεύει να επιτρέψει τη μείωση της έντασης των εκπομπών από τους πελάτες της που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα κατά 7,5% από τα επίπεδα του οικονομικού έτους 2021.

Μέχρι το 2030, στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ την ένταση των εκπομπών από τη μεταφορά του σιδηρομεταλλεύματός της, επίσης από τα επίπεδα του οικονομικού έτους 21.

Διαβάστε ακόμη