Οι γαλλικές εταιρείες Suez και Vinci Construction Grands Projets πρόκειται να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν την πρώτη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Βελιγραδίου. Αυτή η μεγάλης κλίμακας μονάδα θα βρίσκεται στο Veliko Selo και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του νερού και την υγιεινή του Βελιγραδίου, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Η κοινοπραξία Suez-Vinci θα κατασκευάσει την εγκατάσταση, ενώ μια κοινοπραξία μεταξύ της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βελιγραδίου (BVK) και της Suez θα αναλάβει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία και συντήρηση. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί για την επεξεργασία λυμάτων που παράγονται από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή περίπου 423.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος για την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Το έργο αυτό υπερβαίνει την απλή επεξεργασία λυμάτων, με τη δυνατότητα να παράγει θερμότητα, βιοαέριο, ακόμη και ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Η Suez έχει δηλώσει ότι η μονάδα θα ενσωματώσει προηγμένες τεχνολογίες για την ανάκτηση θερμότητας, τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας και την ενίσχυση της παραγωγής βιοαερίου. Επιπλέον, ένα φωτοβολταϊκό εργοστάσιο είναι μια πιθανότητα για την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με τον κατασκευαστικό εταίρο. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η China Road and Bridge Corporation (CRBC) θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του εργοστασίου στο Βέλικο Σέλο. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη συμφωνία με τη Suez και τη Vinci. Είναι πιθανό τα σχέδια να έχουν αλλάξει, ή ίσως να υπάρχουν πολλαπλά έργα επεξεργασίας λυμάτων σε εξέλιξη στο Βελιγράδι. Η CRBC συνεργάζεται επί του παρόντος με τη Σερβία σε ένα ξεχωριστό έργο μεγάλης κλίμακας για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και τη βελτίωση των συστημάτων αποχέτευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστικό εταίρο, η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Veliko Selo αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Οι αρχικές ανακοινώσεις προέβλεπαν ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2023. Η μονάδα αυτή είναι μία από τις πέντε που σχεδιάζονται για το Βελιγράδι και η ολοκλήρωσή της θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για τις υποδομές ύδρευσης και την περιβαλλοντική υγεία της πόλης.

Διαβάστε ακόμη