Ο κόσμος “λιώνει” καθώς αυξάνονται τα κύματα καύσωνα, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες λένε ότι επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή. Αυτή η τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με το Reuters.

Η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτή η βασική αύξηση κάνει τους καύσωνες πιο έντονους και πιο συχνούς από ό,τι θα ήταν φυσικά.

Ενώ άλλοι παράγοντες όπως το El Niño και η κάλυψη της γης μπορούν να επηρεάσουν τους καύσωνες, οι μελέτες δείχνουν ένα σαφές ανθρώπινο αποτύπωμα σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, ένας πρόσφατος καύσωνας στη Νότια Ασία ήταν 45 φορές πιο πιθανός λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα και αν οι εκπομπές σταματούσαν σήμερα, η υπάρχουσα ποσότητα αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα εγγυάται τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας για δεκαετίες. Οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ βιομηχανικά επίπεδα και να αποφύγει καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις.

Δυστυχώς, οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, ξεπερνώντας το όριο του 1,5 βαθμού. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο επικίνδυνους καύσωνες στο μέλλον, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη