Η ρουμανική εταιρεία ηλεκτρισμού, θερμότητας και πυρηνικών καυσίμων Nuclearelectrica και η Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) ανακοίνωσαν την έναρξη των εργασιών για την πρώτη εγκατάσταση απομάκρυνσης τριτίου στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στον πυρηνικό σταθμό Cernavoda, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η εγκατάσταση απομάκρυνσης τριτίου θα απομακρύνει το τρίτιο από το εργοστάσιο, οδηγώντας σε αυξημένη προστασία του περιβάλλοντος, σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους της Nuclearelectrica και της Ευρώπης για τους κανόνες ESG. Χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο ρουμανική τεχνολογία, η οποία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Κρυογενετικών και Ισοτοπικών Τεχνολογιών – ICSI Rm. Vâlcea, η Εγκατάσταση Αποδιάταξης Cernavoda (CTRF) θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη και θα προσφέρει στη Ρουμανία την ευκαιρία να γίνει ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής και εξαγωγής τριτίου – το υποψήφιο καύσιμο για τους μελλοντικούς αντιδραστήρες σύντηξης.

Η Ρουμανία έχει επίσης την ευκαιρία να αναπτύξει την εφοδιαστική της αλυσίδα και να γίνει κέντρο ανάπτυξης και εξαγωγής ρουμανικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, χρησιμοποιώντας τοπικές εγκαταστάσεις και εργατικό δυναμικό.

Διαβάστε ακόμη