Η θερμοπληξία, μια επικίνδυνη κατάσταση που προκαλείται από την έκθεση σε ακραία ζέστη, αποτελεί κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Το 2023, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη προκάλεσαν πάνω από 120.000 επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, αναμένεται αυτοί οι καύσωνες να γίνουν πιο συχνοί και έντονοι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Επτά τρόποι για να παραμένουν ασφαλείς οι πολίτες σε περίοδο καύσωνα:

  1. Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα είναι να αποφύγετε εντελώς τις ακραίες θερμοκρασίες.
  2. Εάν έχετε κλιματισμό, χρησιμοποιήστε τον. Διαφορετικά, αναζητήστε δροσερούς χώρους όπως υπόγεια ή δημόσια κέντρα ψύξης.
  3. Περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες κατά το πιο ζεστό μέρος της ημέρας, συνήθως το απόγευμα.
  4. Να φοράτε φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα
  5. Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό, σε περίπτωση εξόδου. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ, τα οποία σας αφυδατώνουν.
  6. Να γνωρίζετε τα σημάδια της θερμοπληξίας, τα οποία περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία σώματος, ταχύπνοια, καυτό κόκκινο δέρμα, πονοκέφαλο, ζαλάδα, ναυτία, σύγχυση και απώλεια συνείδησης. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
  7. Άτομα που ζουν μόνα ή δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τη διάρκεια των καύσεων. Ελέγχετέ τα τακτικά, ειδικά τις βραδινές ώρες όταν οι εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να είναι οι υψηλότερες. Μην υποθέσετε ότι είναι καλά απλά επειδή δεν παραπονιούνται. Κάντε τους συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη θερμοκρασία του σπιτιού τους και την ευεξία τους. Εάν δυσκολεύονται με τη ζέστη, βοηθήστε τους να βρουν ένα πιο δροσερό μέρος για να μείνουν.

Τονίζεται ότι ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες στη θερμοπληξία, όπως τα βρέφη, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Άτομα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, που μπορεί να μην έχουν κλιματισμό, διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη