Στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης έχουν βρεθεί τα νησιά της Ελλάδας, με τα Ψαρά να ξεκινούν το ταξίδι τους για να επιτευχθεί η παραγωγή 100% καθαρής ενέργειας ως το 2030. Η επιλογή του νησιού δεν είναι τυχαία. Τα Ψαρά έχουν επιλεγεί ως ένα από τα 30 ευρωπαϊκά νησιά που θα λάβουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετάβασή τους σε εξ’ ολοκλήρου καθαρές μορφές ενέργειας έως το 2030 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά».

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ» «τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή επίσκεψη και αυτοψία του νησιού από το ΔΑΦΝΗ, εκπροσωπώντας την Γραμματεία της πρωτοβουλίας και με ρόλο τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση της στρατηγικής και της ομάδας ενεργειακής μετάβασης αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΔΕΗ Α.Ε. (PPC S.A.) και φυσικά του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Ψαρών. Ομοίως με την επίσκεψη στη Μεγίστη, τις 3 μέρες της παρουσίας μας στο νησί πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους και προσωπικό του Δήμου, δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων και αυτοψίες στις κύριες υποδομές του νησιού αλλά και σε οικίες και επιχειρήσεις».

Στόχος της επίσκεψης ήταν η καταγραφή των ενεργειακών αναγκών του νησιού και της άποψης των κατοίκων σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων και δημοτικών κτηρίων. Οι καταγραφές θα αξιοποιηθούν για την κατάρτιση ενός Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης που αποτελεί και το πρώτο βήμα στο δρόμο για τη μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια στο νησί. Η πλούσια ιστορία του νησιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως μέλος του μη-διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος της Χίου που φιλοξενεί ήδη σημαντική ισχύ ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνική κατάρτιση των εμπλεκόμενων φορέων και την εργατικότητα της Δημοτικής Αρχής, δίνουν στα Ψαρά τη δυνατότητα να παίξουν πρωτοποριακό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση των Ευρωπαϊκών νησιών.

«Ευχαριστούμε το Δήμο Ηρωικής νήσου Ψαρών για τη φιλοξενία, τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού για τη μεγάλη ανταπόκριση, και τους συνεργάτες μας από τη ΔΕΗ για τη συνεργασία. Θα βρεθούμε ξανά στη νησί το συντομότερο για τα επόμενα βήματα αυτής της φιλόδοξης και συναρπαστικής δράσης!», αναφέρει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ».

Υπενθυμίζεται πως έξι είναι τα ελληνικά νησιά που συγκαταλέγονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρουσιάζει 30 νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα τα οποία θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα έως το 2030. Η Αστυπάλαια, η Λέσβος, η Ικαρία, το Καστελόριζο, η Τήλος και τα Ψαρά δίνουν το τέμπο για τη χώρα μας, με το πρασίνισμα των νησιών να αποκτά ευρέως μεγαλύτερο «ρεύμα». Η πρόσκληση για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τον περασμένο Ιούνιο σε φόρουμ της ΕΕ, στην Εσθονία. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω την ολοκλήρωση του επόμενου βήματος αυτής της πρωτοβουλίας. Τα νησιά που επιλέχθηκαν, έχουν τώρα την ευκαιρία να χρησιμεύσουν ως πρωτοποριακά μοντέλα για τον σχεδιασμό και την παροχή συστημάτων καθαρής ενέργειας. Παράλληλα, καλούνται να διαχειριστούν τα αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα. Αυτό θα προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για άλλα νησιά, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ακριβά, εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα για τη μετάβαση σε πόλεις και περιοχές σε όλο τον κόσμο» είχε αναφέρει. Πριν λίγες ημέρες είχε λάβει χώρα αντίστοιχη επίσκεψη στο Καστελόριζο.

Διαβάστε ακόμη