Η ιταλική γεωργική παραγωγή συρρικνώθηκε πέρυσι, καθώς η παραγωγή κρασιού, φρούτων και ελαιολάδου δέχθηκε πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ανέφερε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

Η Ευρώπη υπέστη το 2023 το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 2.000 ετών -ένα εύρημα που βασίζεται εν μέρει σε ανάλυση των δακτυλίων των δέντρων- και αυτόν τον μήνα οι θερμοκρασίες σε τμήματα της ηπείρου έχουν ήδη ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ).

Οι ιταλικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις κατέγραψαν ετήσια μείωση 3,9% στον όγκο παραγωγής το 2023, με τις ξυλώδεις καλλιέργειες, όπως τα αμπέλια, τα φρούτα και οι ελιές, να μειώνονται κατά 11,1%, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ISTAT.

«Οι τάσεις του έτους επηρεάστηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε διάφορες εποχές του έτους, με μια σειρά ακραίων φαινομένων που επηρέασαν πολλές καλλιέργειες πρωταρχικής σημασίας», ανέφερε.

Η παραγωγή κρασιού μειώθηκε περισσότερο από 17% σε σχέση με τα επίπεδα του 2017 λόγω των θερμών θερμοκρασιών του καλοκαιριού που επεκτάθηκαν μέχρι και το φθινόπωρο, ενώ οι παραγωγοί ελαιολάδου στις κεντρικές περιοχές είδαν την παραγωγή να πλήττεται από τις ασυνήθιστα δροσερές και υγρές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου ανθοφορίας.

Η παραγωγή φρούτων παρεμποδίστηκε από χαλαζοπτώσεις και ανοιξιάτικους παγετούς, πρόσθεσε η ISTAT.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, η ξηρασία στη νότια ηπειρωτική Ιταλία και στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας έχει ήδη καταστρέψει τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, ανέφερε το αγροτικό λόμπι Coldiretti σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ιταλοί αγρότες συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο για να αντιταχθούν στις χαμηλές τιμές των προϊόντων, στην αύξηση του κόστους, στις φθηνές εισαγωγές και στα μέτρα της ΕΕ που αποσκοπούν σε μια πιο βιώσιμη γεωργία.

Η Ιταλία ήταν μεταξύ των έξι χωρών που ψήφισαν τη Δευτέρα κατά μιας εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ που απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα αποκατάστασης της φύσης στο ένα πέμπτο της ξηράς και της θάλασσάς τους έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη