Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπών μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, λόγω της αποσύνθεσης οργανικών αποβλήτων υπό αναερόβιες συνθήκες. Στις ΗΠΑ, τα απορρίμματα τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος ένοχος, καθώς αποτελούν το 24% των απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής και συμβάλλουν στο 58% των εκπομπών μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής.
Η κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων και κλαδεμάτων προσφέρει μια λύση. Το κομπόστ εμπλουτίζει το έδαφος, βελτιώνει την κατακράτηση νερού και μειώνει την εξάρτηση από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τις κοινότητες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή με τον περιορισμό των πλημμυρών και των ξηρασιών.
Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την κομποστοποίηση εξελίσσεται. Ενώ ορισμένες πολιτείες απαιτούν κομποστοποίηση ή δωρεά βρώσιμων τροφίμων, άλλες αναπτύσσουν ακόμη πολιτικές. Η Καλιφόρνια είναι πρωτοπόρος, με υποχρεωτική δωρεά τροφίμων για τα παντοπωλεία και στόχο τη μείωση των οργανικών αποβλήτων που απορρίπτονται στους χώρους υγειονομικής ταφής κατά 75% έως το 2025.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναλαμβάνει επίσης δράση. Η κυβέρνηση Biden-Harris χρηματοδοτεί έρευνα για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στα σχολεία. Το Υπουργείο Γεωργίας συνεργάζεται με τους αγρότες για τον ελάχιστο περιορισμό της απώλειας τροφίμων στις εκμεταλλεύσεις.
Σε διεθνές επίπεδο, η Νότια Κορέα απαγορεύει την απόρριψη απορριμμάτων τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής και τα χρησιμοποιεί για κομπόστ, ζωοτροφές ή παραγωγή βιοαερίου. Η Γαλλία απαιτεί από τους δήμους να προσφέρουν επιλογές κομποστοποίησης και τα σούπερ μάρκετ να δωρίζουν τα κατάλληλα τρόφιμα.
Αυτές οι προσπάθειες υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία της κομποστοποίησης στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε ακόμη