Ο κόσμος βρίσκεται πολύ μακριά από τους περισσότερους από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν το 2015, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επικαλείται ελλείψεις χρηματοδότησης, γεωπολιτικές εντάσεις και την πανδημία COVID-19, σύμφωνα με το Reuters.
Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη κατατάσσει τις επιδόσεις των 193 κρατών μελών του στην εφαρμογή 17 ευρείας κλίμακας «στόχων βιώσιμης ανάπτυξης» (SDGs), οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, την παροχή καθαρής ενέργειας και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Διαπίστωσε ότι κανένας από τους 17 στόχους δεν βρίσκεται σε πορεία επίτευξης έως το 2030, με τους περισσότερους στόχους να παρουσιάζουν «περιορισμένη ή αντιστροφή της προόδου». Προέτρεψε τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις χρόνιες ελλείψεις χρηματοδότησης και επίσης να αναμορφώσουν το ίδιο το σύστημα του ΟΗΕ.
Η έκθεση εντόπισε την αντιμετώπιση της πείνας, τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και την προστασία της βιοποικιλότητας στη γη και το νερό ως ιδιαίτερους τομείς αδυναμίας. Σε πολιτικούς στόχους όπως η ελευθερία του Τύπου παρατηρήθηκε επίσης “αντιστροφή της προόδου”.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών, ενώ και η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο ταχύτερη από το μέσο όρο, αλλά οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν μείνει περισσότερο πίσω.
Διαβάστε ακόμη: