Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα, μετά από μήνες καθυστέρησης, μια εμβληματική πολιτική για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης φύσης, καθιστώντας την τον πρώτο πράσινο νόμο που ψηφίζεται μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης στο ένα πέμπτο της γης και της θάλασσάς τους έως το 2030.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της ΕΕ υποστήριξαν την πολιτική σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να περάσει σε νόμο.

Η ψηφοφορία διεξήχθη αφού η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Leonore Gewessler των Πρασίνων, αψήφησε τους συντηρητικούς εταίρους της στον συνασπισμό, υποσχόμενη να υποστηρίξει την πολιτική – δίνοντάς της αρκετή υποστήριξη για να περάσει.

Η πολιτική αποσκοπεί στην αναστροφή της παρακμής των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης – το 81% των οποίων χαρακτηρίζεται ως σε κακή κατάσταση – και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, για παράδειγμα την αποκατάσταση των τυρφώνων, ώστε να μπορούν να απορροφούν τις εκπομπές CO2.

Η κίνηση του υπουργού της Αυστρίας εξόργισε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ, το οποίο αντιτίθεται στο νόμο. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του OVP, Karoline Edtstadler, δήλωσε ότι η υπερψήφιση του Gewessler θα ήταν αντισυνταγματική.

Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και προεδρεύει στις συνεδριάσεις των υπουργών, δήλωσε ότι η διαφωνία της αυστριακής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τη νομιμότητα της ψηφοφορίας των υπουργών της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύτηκαν πέρυσι μια συμφωνία σχετικά με τον νόμο, αλλά τους τελευταίους μήνες δέχθηκε πυρά από ορισμένες κυβερνήσεις εν μέσω διαμαρτυριών από αγρότες που είναι εξοργισμένοι με τους δαπανηρούς κανονισμούς της ΕΕ.

Η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία ψήφισαν κατά του νόμου τη Δευτέρα. Το Βέλγιο απείχε.

Οι χώρες της ΕΕ σχεδίαζαν να εγκρίνουν την πολιτική τον Μάρτιο, αλλά ακύρωσαν την ψηφοφορία αφού η Ουγγαρία απέσυρε απροσδόκητα την υποστήριξή της, εξανεμίζοντας την ισχνή πλειοψηφία υπέρ της.

Χώρες όπως η Ολλανδία είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι η πολιτική θα επιβράδυνε την επέκταση των αιολικών πάρκων και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ η Πολωνία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πολιτική δεν είχε σχέδιο για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η προστασία της φύσης.

Διαβάστε ακόμη: