Η Trade Estates, η θυγατρική του ομίλου Φουρλή, η οποία εξειδικεύεται στη δημιουργία εμπορικών πάρκων και logistics, διεκδικεί σήμερα να έχει ηγετική θέση στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης ακινήτων, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτύπωμά της σε άνθρακα.

Η ΑΕΕΑΠ λαμβάνει αναγνώριση για τις προσπάθειές της προς την βιωσιμότητα, έχοντας πάρει πιστοποιήσεις όπως BREEAM και LEED για τα ακίνητά της. Στο πλαίσιο αυτό ήδη στα υφιστάμενα εμπορικά της πάρκα, που είναι τα Top Parks Πειραιώς, Λάρισας, Ιωαννίνων και στο retail park της Θεσσαλονίκης έχει τοποθετήσει ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκίνητων. Παράλληλα, ταχυφορτιστές θα υπάρχουν και στο νέο εμπορικό πάρκο της Πάτρας που θα λειτουργήσει στα τέλη του 2024 αλλά και στο εμπορικό πάρκο του Ηρακλείου που θα είναι έτοιμο το 2025.

Ακόμη, η εταιρεία τοποθετεί φωτοβολταϊκά στα ακίνητά της, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εμπορικό πάρκο TOP PARKS στην οδό Πειραιώς. Συγκεκριμένα, διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες καθώς και  υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε λιγότερο από 20′. Ακόμη, στο Smart Park υπάρχει «πράσινο» σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ πρόκειται να αποκτήσει και μια «πράσινη» στέγη.

Βιώσιμες πρακτικές προσπαθεί να εφαρμόσει η εταιρεία και στα logistics που κατασκευάζει. Συγκεκριμένα, το logistics center που έχει στα σκαριά στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής και θα εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων ΙΚΕΑ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, καθώς το σύνολο της ενέργειας για τη λειτουργία του θα είναι πράσινο με μηδενικό αποτύπωμα CO2. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το 3ο τρίμηνο του 2025. Το μέγεθος της κατασκευής του κτιρίου στην αρχική του φάση θα ανέρχεται σε 50.000 τ.μ. και θα διαθέτει 55.000 σύγχρονες θέσεις παλετών.

Εκτός από τις δικές της πρωτοβουλίες, η Trade Estates συνεργάζεται με τους μισθωτές της για να τους βοηθήσει να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. Η εταιρεία προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων και η βιώσιμη προμήθεια.

Διαβάστε ακόμη