Οι πόλεις πρέπει να σχεδιάζουν και να υιοθετούν στρατηγικές που μπορούν να αντέξουν στο τεστ του χρόνου και ενός μέλλοντος, γεμάτου αυξανόμενες αβεβαιότητες. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και οι επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Δεν έχουμε βιώσιμες πόλεις και βιώσιμες ζωές, ανέφερε μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ ο Carlos Moreno, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Διεθνής Εμπειρογνώμονας για την ανθρώπινη έξυπνη πόλη (Human Smart City).
Ο Carlos Moreno έκανε λόγο για την «παγκόσμια επανάσταση της εγγύτητας» και τόνισε ότι ζητούμενο των πόλεων των 15 λεπτών δεν είναι μόνο η βιωσιμότητα, αλλά και η μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ισότητα μεταξύ των κατοίκων. «Η πόλη των 15 λεπτών πρεσβεύει την χαρούμενη εγγύτητα» τόνισε ο C. Moreno, «βασίζεται στην συμφιλίωση της οικολογίας, της οικονομίας και του κοινωνικού αντίκτυπου σε έναν αστικό κόσμο σε κρίση. Προτείνουμε ένα νέο μοντέλο πόλεων που δεν ξεχωρίζει τις περιοχές σε ζώνες με διαφορετικά χρώματα και δραστηριότητες, αλλά να αναμείξουμε τα χρώματα, να προσθέτουμε την προσωπική και κοινωνική ευεξία στην οικολογική ευεξία».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, ο C. Moreno είπε ότι η Αθήνα έμοιαζε να βρίσκεται σε «lockdown» την Πέμπτη, με το κλείσιμο των σχολείων, των αρχαιολογικών χώρων και τις συστάσεις για τηλεργασία, ενώ αναφέρθηκε και στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει αναπτυγμένο τουρισμό. Όμως, στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα είναι αδύνατο να έχετε τους ίδιους αριθμούς τουριστών, αν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 40 βαθμούς Κελσίου» προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής στις πόλεις. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και οι επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες.
H Catherine Gall, Chare ETI, IAE, Paris Sorbonne Academic Community, αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση της εγγύτητας μεταξύ των ανθρώπων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη κοινωνικοποίησης εντός των πόλεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο καθένας μας μπορεί να κάνει πολλά ως άτομο, αλλά πρέπει να αλλάξει κάτι από την ατομικότητά του» και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο συνειδητοί στις επιλογές μας, καθώς όλοι είμαστε τόσο κομμάτι του προβλήματος όσο και της λύσης.
«Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της δικής μας γενιάς και της δικής μας εποχής, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό, σύνεση και κυρίως αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην τοποθέτησή του για την αειφορία και την πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πόρων, καθώς, όπως είπε, τα χρήματα είναι περιορισμένα σε σχέση με τις παράλληλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αντίστοιχα, ο Deputy Regional Director Europe, C40 Cities, Στέλιος Διακουλάκης, δήλωσε ότι οι έξυπνες πόλεις πρέπει να συνδέονται με τη κλιματική δράση. Πρόσθεσε ότι οι Δήμαρχοι πρέπει να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις για τις πόλεις τους και να μη βολεύονται σε ένα δευτερεύοντα ρόλο. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες τους. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στην Αθήνα έχει συντελεστεί μία σημαντικά αλλαγή καθώς ορίστηκε υπεύθυνος ψηφιακής πολιτικής επί της δημαρχίας του Γιώργου Καμίνη, και διατηρήθηκε επί της δημαρχίας του Κώστα Μπακογιάννη και ενισχύθηκε επί της Δημαρχίας του Χάρη Δούκα.
Διαβάστε ακόμη